Goed nieuws voor medewerkers én werkgevers!

30.06.2005 / 11:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gezondheidsplan

Datum : 29 juni 2005


1 Juli 2005: het begin van tijdperk zonder externe arbodienst Goed nieuws voor medewerkers én werkgevers!

Contactpersoon: L.F.J. Slabbers : 035 6922551, l.slabbers@gezondheidsplan.nl

Het gevolg van ontwikkelingen in de sociale zekerheid is dat de financiële schadelast ten gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid van een collectieve verantwoordelijkheid meer en meer een verantwoordelijkheid voor de werkgever is geworden. Mede tegen deze achtergrond is de vraag gerezen of de verplichte inschakeling van gecertificeerde Arbo-diensten nog wel in alle gevallen het geëigende middel is om te bereiken dat in de onderneming een adequaat arbeidsomstandighedenbeleid wordt gevoerd. De praktijk laat zien dat de verplichte inschakeling van Arbo-diensten vooral onder werkgevers weerstand oproept. Daarnaast blijkt dat er ook onder werknemers onvrede is over het functioneren van Arbo-diensten. Een ander punt betreft de behoefte aan maatwerk, bijvoorbeeld in de vorm van gespecialiseerde dienstverlening. Niet elke arbodienst is hiervoor voldoende toegerust.

Arbo-dienst of niet? Kies wat echt nodig is en bespaar meteen veel geld!

Reguliere Arbo-dienstverlening , abonnement per werknemer met vaste dienstverlening, met verrekening van additieve diensten. Prijs: van af 150,- euro per medewerker afhankelijk van de dienstverlening.

Maatwerk , uw bedrijf neemt zelf het initiatief en regelt zelf (op advies) gezondheidsbeleid, reïntegratie en Arbozorg. Geen abonnementsstructuur maar vooraf selectief inkopen van diensten. Key-words: Flexibiliteit, vertrouwd, goede en betrouwbare logistiek, aantoonbare versnelde reïntegratie, service in Arbocuratieve zorg, inzicht in en aandacht voor uw medewerker.

Voorwaarde: overeenkomst met uw personeelsvertegenwoordiging en een werkovereenkomst met een Reïntegratiebedrijf of Arbo-dienst met daarin de bedrijfsarts dienstverlening voor begeleiding van ziekteverzuim. .

Rekenvoorbeeld: Een bedrijf van 100 medewerkers (verzuim 5 procent)

AD.1 Reguliere Arbo-dienstverlening: Uw kosten 100 X 150,- euro = 15.000. euro. De vijf procent staat gelijk aan 5 zieke medewerkers, deze kosten 3000,- euro per persoon (exclusief interventies).

AD.2 Maatwerk: U investeert vooraf in een te verwachten dienstenpakket;

U stuurt uw medewerkers twee maal naar een verzuimconsult à 91,- euro.

Voor de wet vernieuwde Poortwachter kunnen daarnaast een Belasting - en Belastbaarheids Analyse à 345,-euro en 4 consulten bedrijfsarts nodig zijn à 74,-euro.
Totaal: 182+345+296= 823,-euro.

Uw investering in trajectinterventies voor 5 medewerkers bedraagt dan 4115 euro.

Geen Arbo-dienst meer en dan?:

De SER koos voor het volgende alternatief:

Ondernemingen krijgen de mogelijkheid van alternatieve dienstverlening ('opting out') als daartoe in de onderneming of op brancheniveau afspraken worden gemaakt. Daarvoor is wel instemming vereist van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Worden er geen afspraken gemaakt, dan moet de werkgever een Arbo-dienst inschakelen.

Voor bedrijven met minder dan tien personeelsleden geldt een uitzondering. Zij hoeven alleen te overleggen met hun werknemers, zonder dat de instemmingvereiste geldt.

Het kabinet neemt grotendeels het advies van de SER over. Ook moet het mogelijk worden dat andere organisaties zoals verzekeraars, brancheorganisaties en reïntegratiebedrijven alternatieve Arbo-dienstverlening gaan aanbieden.

Meer vrijheid
Branches en bedrijven mogen dus zelf beslissen hoe zij de preventie en begeleiding van ziekteverzuim regelen, waar zij daarvoor tot 2005 nog verplicht een Arbo-dienst voor inschakelden. Met instemming van vakbonden, ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, mag een branche of bedrijf dat straks ook zelf doen of daarvoor een andere partij inschakelen.

Kortom, kies voor maatwerk, kies voor uw eigen bedrijfs-Gezondheidsplan

Onze regering stelt dat de werkgever verantwoordelijk is voor zijn bedrijfsgezondheidsbeleid. Reintegratie/Arbozorgbedrijven adviseren om dan ook actief de regie in eigen handen te nemen. Dat wil niet zeggen dat u alles zelf doet, u wordt bijgestaan; u doet en betaalt precies wat goed is voor uw bedrijf. U zorgt dat verzuim werkt!