Gemeente Echt-Susteren


Handhavingsbeleid nader toegelicht

De afgelopen weken heeft u op deze website meer kunnen lezen over het handhavingsbeleid van de gemeente Echt-Susteren. In dit vierde en laatste artikel vindt u meer informatie over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de huishoudelijke regels van de gemeente waaraan inwoners en bezoekers van de gemeente Echt-Susteren zich aan moeten houden.
De APV-bepalingen regelen het ordelijk verloop van het maatschappelijk leven. Met deze verordening zorgen we dus ook voor een veilige en goede woon- en leefomgeving.

Aanvragen en naleven vergunning
Voor het verkrijgen van een vergunning of ontheffing moet een schriftelijke aanvraag worden ingediend bij de gemeente. Indien de vergunning is verleend, wordt gecontroleerd of de voorwaarden worden nageleefd. Indien een afwijking wordt opgemerkt, ontvangt de overtreder eerst een brief met het dringende verzoek te handelen volgens de vergunning. Als dat niet gebeurt, dan riskeert hij een proces verbaal met een geldboete, een dwangsom of de gemeente beëindigt de overtreding op kosten van de overtreder. Tevens zet de gemeente Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) en stadswachten in via Stadstoezicht Roermond. Zij controleren op onveilige situaties en overtredingen.

Enkele voorbeelden
Zoals al gezegd, bevat de APV diverse bepalingen om het leven in Echt-Susteren ordelijk te laten verlopen. Het gaat te ver om ze hier allemaal te noemen, maar een paar voorbeelden geven u wellicht meer duidelijkheid over deze verordening. Veel mensen weten waarschijnlijk wel dat horecabedrijven een vergunning nodig hebben. In de verordening zijn eveneens de sluitingstijden opgenomen. In de APV is tevens bepaald hoeveel en welke speelautomaten toegestaan zijn in inrichtingen'.
Voor diverse zaken die al dan niet door particulieren worden georganiseerd, is eveneens een vergunning nodig. Zo mag u zonder toestemming geen optochten, betogingen of evenementen organiseren. Dit geldt ook voor straatartiesten en straatverkopers. Degenen die voorwerpen op of aan de openbare weg plaatsen, zoals containers, steigers en dergelijke hebben eveneens een vergunning nodig.
Verboden
Voor een aantal activiteiten kunt u geen vergunning of ontheffing krijgen, ze zijn gewoonweg verboden. Denk bijvoorbeeld aan het roken in bossen en op heidegronden gedurende de maanden mei tot en met september. Een aantal zaken spreekt voor de meeste mensen voor zich. Het is verboden de orde te verstoren in een horecabedrijf, alcoholhoudende dranken te nuttigen op de openbare weg, mensen te bespieden die zich in een gebouw bevinden enzovoort.

Meer informatie
De volledige APV vindt u op onze website, onder de button verordeningen' bij Bestuur en organisatie'. Heeft u vragen over de verordening, dan kunt u bellen met mevrouw C. Emonds. Voor het aanvragen van een vergunning of ontheffing kunt u contact opnemen met de heer L. Beckers. Beiden zijn bereikbaar via telefoonnummer: 0475 478 478.