Gemeente Haarlem


30 juni 2005

193/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Economisch Effectonderzoek Zuidtangent

Het college heeft door een extern bureau onderzoek laten doen naar de Economische Effecten van de Zuidtangent voor Haarlem en specifiek de Haarlemse binnenstad. In het onderzoek is een aantal randvoorwaarden voor de herinrichting van de Gedempte Oude Gracht opgenomen.

Het gaat hierbij om randvoorwaarden als:

. Enkelzijdige afsluiting van de Gedempte Oude Gracht (in zuidelijke richting) voor auto's.
. Mogelijkheden voor tweezijdig laden en lossen.
. Compensatie voor lang parkeren direct in het centrum.
. Hoogwaardige inrichting van de publieke ruimte van de Gedempte Oude Gracht, passend binnen de rest van het centrum en het kernwinkelgebied.

Bij deze randvoorwaarden zijn met de aanpassingen voor de Zuidtangent op de Gedempte Oude Gracht positieve economische effecten te verwachten. De belangrijkste zijn dat de functionaliteit voor kortparkeerders en de bereikbaarheid van de winkels aan de Gedempte Oude Gracht zal verbeteren. Er valt winst te boeken op de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte op en rond de Gedempte Oude Gracht. Ook zal de concurrentiepositie van het centrum van Haarlem ten opzichte van steden als Hoofddorp, Amstelveen en Leiden verbeteren. Een toename van (winkelende) bezoekers werkt uiteraard door in de omzet van de winkels en de waarde van het vastgoed.

Mocht niet aan de gestelde randvoorwaarden worden voldaan, dan zijn er op een aantal punten negatieve economische effecten te verwachten. Het kan gaan om de (on)bereikbaarheid per auto door onvoldoende parkeervoorzieningen in het centrum en veel tijdverlies door omrijden, omzetverlies en problemen met laden en lossen.

Tot slot wordt in het onderzoek voorgesteld om een integrale studie op te stellen rond parkeren in en direct rond het centrumgebied. Daarbij is er behoefte aan een plan voor de toekomstige verkeerscirculatie in en rond het centrum.


Sector Stadsbeheer
Winfried Lindeman
telefoon 023-511 4901
wlindeman@haarlem.nl


---- --