Brandbrief ABVAKABO FNV over verplichte aanbesteding stads ov

30.06.2005 / 13:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

ABVAKABO FNV spreekt vandaag in een open brief aan de Tweede Kamer zijn bezorgdheid uit over de dreigende wettelijke verplichting tot externe verzelfstandiging van openbaar vervoerbedrijven in de grote steden. Ook dringt de bond nogmaals aan niet te kiezen voor het overal verplicht invoeren van openbaar aanbesteden van het openbaar vervoer. De brief is een reactie op het standpunt van minister Peijs dat Amsterdam en Rotterdam hun openbaar vervoerbedrijven voor 1 januari 2007 verplicht extern moeten verzelfstandigen. Ook de instemmende reactie van een meerderheid van de politieke partijen heeft ABVAKABO FNV geschokt. Peter Wiechmann, sectorbestuurder: 'Er wordt onzorgvuldig omgesprongen met de belangen van de vakbondsleden en alle andere medewerkers, maar ook met die van de reizigers.'

Externe verzelfstandiging dient naar de mening van ABVAKABO FNV geen enkele doel, en is ook helemaal niet vereist op grond van de Wet Personenvervoer. Wel zal het leiden tot volstrekt onnodige onzekerheid en onrust onder het personeel van het GVB Amsterdam en de RET Rotterdam.

Daarnaast worden de resultaten van het in 2002 gehouden referendum in Amsterdam over externe verzelfstandiging door de Minister en de Tweede-Kamerleden ontkend. Dat terwijl diverse politieke partijen enkele weken geleden lieten weten groot voorstander te zijn van het vaker gebruik maken van het referendum als politiek instrument.

ABVAKABO FNV roept de Tweede Kamerleden verder op geen verplichting tot openbaar aanbesteden in de wet op te nemen en de lokale overheden zelf de mogelijkheid te bieden de kwaliteit van het openbaar vervoer te optimaliseren. Wiechmann: 'Aanbesteding is een middel en geen doel. Het moet dus alleen worden ingezet in die situaties waarin het als middel werkt. De lokale OV-autoriteiten kunnen dat zelf wel bepalen en dus is keuzevrijheid vereist. Met een verplichting is maatwerk onmogelijk. Het risico is dat zowel het personeel als de reiziger de dupe wordt'.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Wiechmann, bestuurder (06) 51 50 16 57
Ingeborg van Kints, persvoorlichter (079) 35 36 319 of (06) 5336 2330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.