Gemeente Echt-Susteren


Ondertekening intentieverklaring wonen, welzijn en zorg

Ruim 30 partijen uit de regio Midden-Limburg hebben op vorige week een intentieverklaring wonen, welzijn en zorg ondertekend in Heel. De intentieverklaring komt voort uit de Visie en lokale uitvoeringsprogramma's wonen, welzijn en zorg' en geeft de gezamenlijke afspraken weer van de samenwerkingspartijen. De ondertekening van de intentieverklaring betekent tevens de start van de uitvoering van het plan.

In het afgelopen jaar hebben de gemeenten samen met de provincie, zorgvragers en professionele organisaties, de nota 'Visie en lokale uitvoeringsprogramma's wonen, welzijn en zorg' ontwikkeld. De nota beschrijft de wijze waarop de samenwerkingspartijen willen inspelen op ontwikkelingen als vergrijzing van de bevolking en kleinschaliger woonvormen met zorg en welzijn op maat in de dorpen en kernen. Daarbij is er aandacht voor demografische ontwikkelingen en trends, behoeften van de doelgroep en het huidige aanbod van woningen, welzijnsdiensten en zorg.

Diverse gemeenten, waaronder Echt-Susteren, de provincie Limburg, vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties, zorgaanbieders en woningcorporaties ondertekenden de intentieverklaring. Middels de ondertekening verklaren de partijen zich bereid uitvoering te geven aan de visie en de uitvoeringsprogramma's voor senioren, verstandelijk- en lichamelijk gehandicapten en (ex-) psychiatrische cliënten.

De komende vijf jaar zetten de betrokken partijen zich samen in om onder meer de volgende zaken te verwezenlijken:


* realiseren van een gevarieerd aabod aan woningen al dan niet met zorg;

* realiseren van een goede infrastructuur van welzijnsdiensten voor senioren, gehandicapten en (ex-) psychiatrische cliënten;
* versterken van bestaande structuren (waaronder mantelzorg en vrijwilligerswerk) die gericht zijn op het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van burgers;
* realiseren van een dekkende infrastructuur van onplanbare 24-uurs zorg;

* realiseren van een samenhangende lokettenstructuur;
* optimaliseren van de afstemming tussen de eerste en de tweede lijnszorg.

Keuzevrijheid van de zorgvrager is daarbij steeds uitgangspunt.