Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG prolongeert titel beste werkgever publieke sector

30 juni 2005 Het Universitair Medisch Centrum Groningen is de beste werkgever van 2005 in de overheid- en non-profit sector. Dat blijkt uit de vergelijking in het Beste Werkgeversonderzoek van het weekblad Intermediair. Intermediair beoordeelt jaarlijks grote overheids- en non-profitorganisaties op hun werkgeverschap. Naast startsalarissen, kinderopvang en mogelijkheden voor thuiswerken en deeltijdwerken tellen ook zaken als ziekteverzuim en uitstroom mee. Hoge startsalarissen voor HBO-ers en academici, veel vrijheid bij het kiezen van arbeidsvoorwaarden, een hoog opleidingsbudget en zeer actieve personeelsverenigingen: dat alles maakt het UMCG de beste werkgever in de publieke sector, aldus de Intermediair.

Het UMCG werkt al jaren mee aan het Beste Werkgevers Onderzoek en eindigt steevast in de top. In 2004 mocht het UMCG (toen nog AZG) zich ook al beste werkgever 2004 noemen, twee jaar geleden stond het AZG vijfde op de ranglijst.

Het UMCG heeft zijn nummer-één-positie in 2005 niet te danken aan rigoureuze veranderingen in het afgelopen jaar, maar veeleer aan gestaag werken aan een goed eigen personeelsbeleid. Net als de andere UMCs hanteert het UMCG de CAO voor academische ziekenhuizen. Het UMCG onderscheidt zich juist op punten die deel uitmaken van het zelf in te vullen personeelsbeleid. Dat het UMCG zo een hoog percentage vrouwelijke managers heeft, is het resultaat van jarenlang gericht beleid op dat gebied.

Dit jaar werd er voor het eerst ook aan de medewerkers van de onderzochte organisaties gevraagd wat zij vinden van werkinhoud, sfeer, doorgroeimogelijkheden en werkdruk. De medewerkers van het UMCG (er zijn er 275 ondervraagd) geven hun werkgevers gemiddeld een 7,5 goed voor een vierde plaats. De werkdruk in het UMCG ligt volgens de medewerkers hoog, maar de werkinhoud komt met een 8,5 als allerbeste uit de bus.

VNU, de uitgever van Intermediair, overhandigde op dinsdag 28 juni de onderzoeksresultaten aan Laura de Jong, directeur Personeel & Organisatie van het UMCG. Het beste werkgeverschap werd gevierd met een grote feestelijke taart, die uiteraard werd gedeeld met een flink aantal medewerkers.

Contactpersoon: mv. J.Kruse, persvoorlichter