Politie Gelderland-Zuid

Politie lost 60 zaken op en houdt 26 verdachten aan

Culemborg 30-06-2005 - (05)

De politie legt op dit moment de laatste hand aan het dossier van het grootschalige onderzoek naar een serie inbraken in bedrijven en scholen in Culemborg. Gedurende de loop van het onderzoek zijn 60 dossiers opgemaakt. Dit betreft diefstal, inbraak, bedreiging en geweldpleging. Er zijn in totaal 26 verdachten aangehouden. De verdachten zijn onder meer woonachtig in Culemborg, Zaltbommel en Nieuwegein. Nog zeven verdachten zitten in de gevangenhouding. Een aantal verdachten heeft een bekennende verklaring afgelegd. Sinds de aanhoudingen van de verdachten is een daling zichtbaar in het aantal bedrijfsinbraken. Ook nu het onderzoek is afgerond, blijft het politieteam alert om de veiligheid in Culemborg te waarborgen.

De politie startte begin 2005 een diepgaand onderzoek naar aanleiding van een serie inbraken in Culemborg. De inbraken vonden plaats in scholen en bedrijven. Hierbij zijn grote hoeveelheden elektronische apparatuur, hoofdzakelijk computerapparatuur, gestolen. De informatie die tijdens het onderzoek is verzameld, leidde tot een grootscheepse politieactie op dinsdag 17 mei in de Staatsliedenbuurt. Op deze dag doorzocht de politie dertien woningen en vier schuren, hoofdzakelijk in de wijk Terweijde, en hield vijf personen aan. Bij deze actie waren ongeveer 100 politieagenten betrokken geweest. Het onderzoek is voortgezet waarna nog eens 21 personen zijn aangehouden.

De politie meent met de aanhoudingen van deze verdachten een stap te hebben gezet in de bestrijding van de overlast in de wijk Terweijde. Deze verdachten zouden, in meer of mindere mate, mede verantwoordelijk zijn voor overlast en onrust in deze buurt. Een grote maar wisselende groep jongeren zorgt al lange tijd voor overlast, vernielt zaken, gebruikt geweld en intimideerde buurtbewoners. In het kader van deze overlast is vorig jaar door de gemeente Culemborg het initiatief genomen om samen met partners (zoals de politie, het Palet en BCW) intensief te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de staatsliedenbuurt en naaste omgeving. Zo is vorig jaar een tijdelijke wijkpost geplaatst, is het jongeren- en opbouwwerk geĂŻntensiveerd, zijn sinds april van dit jaar twee stadswachten actief in deze buurt en is sinds maart 2005 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de mogelijkheid tot verblijfsontzegging opgenomen. De aanpak van criminele activiteiten blijft doorgaan. Er zijn afspraken gemaakt met de officier van justitie voor een zogenaamde aanpak op maat. Een politieactie, zoals deze op 17 mei werd gehouden, past dan ook in deze aanpak. De gemeente beraadt zich op dit moment hoe de veiligheid en leefbaarheid in deze wijk verder aangepakt kan worden.