Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross: "Meer samenwerking in onderzoek verstandelijk gehandicapten"

Nieuwsbericht, 30-6-2005

Het medisch en gedragwetenschappelijk onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking moet gebundeld worden.

Dit zei staatssecretaris Ross tijdens de conferentie `De krachten bundelen'. Ze riep zorginstellingen en onderzoeksinstellingen zoals ZonMw op tot een nauwe samenwerking in onderzoek en kennisbeleid. Het wetenschappelijk onderzoek moet beter aansluiten op de dagelijkse praktijk en zorginstellingen moeten meer kennis gaan met elkaar delen. Onderzoek ligt immers aan de basis van het verbeteren van de zorgkwaliteit, aldus de staatssecretaris. Ross onderstreept met haar oproep het advies van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO).

Ook investeert Ross twee miljoen euro in een nieuw onderzoeksprogramma van ZonMw voor mensen met een verstandelijke handicap. Dit programma start in 2006 en krijgt mogelijk als overkoepelend thema `Levensloop en levensfasen'. Het Kenniscentrum Langdurige Zorg (in oprichting) kan een belangrijke rol spelen in de kennisuitwisseling.

De staatssecretaris verwacht ook initiatief van zorginstellingen. "Ook de sector moet haar steentje bijdragen. Niet alleen in geld, maar ook in het ontwikkelen van of opdracht geven voor onderzoeken", aldus Ross. Ze juicht het dan ook toe dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) 1,2 miljoen euro gaat investeren in kennisbeleid voor de gehandicaptensector.

De conferentie `De krachten bundelen' werd op 28 juni georganiseerd door de RGO en de VGN op 28 juni.

Verwijzingen


* RGO-conferentie 'De krachten bundelen' Speech | 28-6-2005