Socialistische Partij

Minister moet schaalvergrotingen in onderwijs veel kritischer bekijken

30-06-2005 * Onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer (SP) wil opheldering van minister Van der Hoeven over het mogelijk sluiten van de vestiging Oegstgeest van onderwijsinstelling Inholland. Vergeer is van mening dat niet enkel vergroting van het marktaandeel reden mag zijn voor samenvoegingen en fusies. De onderwijskwaliteit en waardering van studenten en docenten zou de doorslag moeten geven. Dat lijkt hier absoluut niet het geval.

Op dit moment buigt minister Van der Hoeven zich over het verzoek van het College van Bestuur van Inholland om de Pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) in Oegstgeest te verplaatsen naar de vestiging in Hoofddorp. De locatie in Oegstgeest is financieel gezond en scoort hoog bij het Studenten Tevredenheidsonderzoek. De docenten hebben in een brief het College van Bestuur gevraagd om de `fusie' te motiveren.

Fenna Vergeer Vergeer: "Ik zie een duidelijk verband tussen de positieve waardering van studenten voor de opleidingen in Oegstgeest en de kleinschaligheid. Het is onwenselijk wanneer financieel gezonde vestigingen worden samengevoegd en verplaatst, terwijl de kwaliteit van de opleiding goed is en voorziet in de behoeften van studenten."

De SP wil dat Van der Hoeven zo spoedig mogelijk komt met een voorstel om een schaalgroottetoets in het hoger onderwijs in te voeren. De minister moet toetsen of de schaalvergroting ten koste gaat van onderwijskwaliteit. Efficiencywinst door schaalvergroting kent een keerzijde in de toename van bureaucratie, verminderde betrokkenheid en meer reistijd voor studenten.

Vergeer: "Als het aan mij ligt toetst de minister in de nabije toekomst fusies en samenvoegingen op maatschappelijke wenselijkheid. Naast tevredenheid van studenten en de visie van docenten, moeten ook andere relevante feiten worden meegewogen. Zo leidt de mogelijke sluiting van Oegstgeest ertoe dat er tussen Den Haag en Amsterdam geen Pabo meer zal zijn met een Christelijk signatuur. Niet de expansiedrift van instellingen, maar het opleiden van goede en gemotiveerde leraren moet centraal staan ."