FNV

Raam-cao over gezondheid en zorg in agrarische sectoren

Voor de agrarische sectoren heeft FNV Bondgenoten woensdag overkoepelende afspraken gemaakt om slim in te spelen op de nieuwe WAO en het nieuwe stelsel voor de zorgverzekering, die in 2006 ingaan. De raam-cao verbetert de bestaande regelingen, voor minder geld. "Het is met name winst voor de lage inkomens en voor mensen die ziek worden" concludeert vakbondsbestuurder Anne Jan de Graaf. "Niet voor niets, want het is zwaar werk in de agrarische sector."

De agrarische sectoren lopen al voorop als het gaat om preventie en reïntegratie. Zij zijn het voorbeeld voor de vakbond om via een gesloten ketenaanpak het risico op arbeidsongeschiktheid te verminderen en vervolgens via een onderlinge waarborgmaatschappij een inkomensverzekering met een gunstige premie af te sluiten, met extra korting voor eigen leden.

In de agrarische sectoren ontstaat nu ook een mogelijkheid voor extra kortingen op de premie van de zorgverzekering voor leden van FNV Bondgenoten. De Graaf: "Zo laten we zien hoe je tegelijkertijd zakelijk én sociaal kunt zijn."

De nieuwe cao Arbeid en Ziekte moet formeel nog in 34 bestaande agrarische cao's voor 175 duizend werknemers worden opgenomen.

Bij ziekte en arbeidsongeschiktheid voorziet de raam-cao in een verplichte basisregeling en een goede plusverzekering. De nieuwe zorgverzekering gaat naadloos aansluiten bij de bestaande pakketten. Dankzij het integreren van preventie, zorg en reïntegratie kan op de kosten van de verzekeringen worden bespaard. Dat schept ruimte voor betere aanvullingen van uitkeringen, omdat de sector gezamenlijk inkoopt bij zorg- en dienstverleners.

Op een schaal van 175 duizend werknemers leveren besparingen veel op. De werknemers delen mee in het voordeel. Zieken krijgen - als ze meewerken aan reïntegratie trajecten - hogere en langere aanvullingen op hun uitkering. Het pluspakket maakt zelfs aanvullingen mogelijk tot 100 procent van het oude loon in de eerste twee jaar, daarna volgt nog vijf jaar aanvulling tot 80 procent. Nu duurt aanvulling maar vier jaar met maar 70 procent in het tweede jaar en 90 procent in het vierde.

Speciaal voor de mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn en in regelingen elders buiten de boot vallen, is er in deze regeling een traject van reïntegratie ontworpen met aanvullingen tot 100 procent van het oude loon gedurende maximaal vijf jaar. De zorgverzekering kan rekening gaan houden met de bijzondere omstandigheden, zoals ziekenvervoer en thuiszorg op het platteland.

Ook over de ombouw van de pensioenregeling zijn afspraken gemaakt. Hierover volgt zo snel mogelijk informatie op deze website.