FNV

Sociaal plan schrapt ontslagen bij WP Suspension

Bij het metaalbedrijf WP Suspension, producent van schokbrekers en voorvorken in Malden, is een voorgenomen sanering van tachtig banen in een sociaal plan zo goed als geheel teruggedraaid. "Positief nieuws in deze tijd waarin zoveel metaalindustrie uit Nederland vertrekt", zegt vakbondsbestuurder Jan Verhoeven. Bij WP Suspension werken tweehonderd mensen.

De directie stemde tijdens de onderhandelingen over een sociaal plan in met drie voorwaarden van FNV Bondgenoten en de ondernemingsraad. De assemblage van voorvorken en de after sales krijgen een eerlijke kans om zich alsnog te bewijzen. Vakbond en or krijgen zeggenschap in de wijze waarop de resultaten te verbeteren zijn. Met de bond moet nog overeenstemming volgen voor de overblijvende sociale gevolgen.

"Op korte termijn zal het bedrijf hooguit nog een klein aantal mensen willen ontslaan", stelt Verhoeven vast. Op 24 augustus overlegt hij daarover met de directie.

Het is opmerkelijk dat in een sociaal plan op deze wijze werkzekerheid is bedongen. "Behoud van werkgelegenheid op lagere termijn is weliswaar niet gegarandeerd", beseft Verhoeven, "maar hiervoor zijn wel goede voorwaarden geschapen."