NMa is ZBO met Raad van Bestuur

30.06.2005 / 16:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nma

NMa is ZBO met Raad van Bestuur

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is vanaf vandaag een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) met een Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur bestaat uit de volgende leden: de heer mr. P. (Pieter) Kalbfleisch (voorzitter), voorheen directeur-generaal NMa, de heer drs. R. J. P. (René) Jansen, voorheen plaatsvervangend directeur-generaal NMa en de heer ir. G.J.L. (Gert) Zijl, voorheen directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe). De termijn van aanstelling van de voorzitter is zes jaar en voor de overige leden vier jaar.

De Raad van Bestuur heeft een onderlinge portefeuilleverdeling afgesproken voor iedere taak van de NMa. De besluitvorming zelf vindt plaats volgens het uitgangspunt van collegiaal bestuur. De portefeuilleverdeling is als volgt: de heer Zijl zal zich als portefeuillehouder met name richten op het sectorspecifieke toezicht van DTe en de Vervoerkamer. De heer Jansen houdt zich primair bezig met mededinging. De heer Kalbfleisch heeft als voorzitter de meer overkoepelende thema's in zijn portefeuille, waaronder juridische zaken en de strategie van de NMa.

De status van ZBO betekent dat de NMa ook formeel meer op afstand staat van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). De NMa is reeds sinds haar oprichting in 1998 een op afstand geplaatst dienstonderdeel van EZ, met eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De belangrijkste verandering in de relatie met EZ is dat de Minister in individuele zaken van de NMa geen aanwijzingen meer kan geven over de wijze waarop de NMa dient op te treden. De achtereenvolgende ministers hebben van deze bevoegdheid overigens geen gebruik gemaakt. De Minister van EZ blijft politiek verantwoordelijk voor het beleid en de wetgeving met betrekking tot de energiesector en het mededingingsbeleid, en is bevoegd om algemene aanwijzingen te geven aan de NMa.

De Raad van Bestuur bestuurt de NMa, inclusief de kamers DTe en Vervoerkamer. De naam van de toezichthouder op de energiemarkt verandert in 'Directie Toezicht Energie', de afkorting blijft DTe.

De missie van de NMa, 'Markten laten werken', evenals de prioriteiten voor dit jaar wijzigen niet.