Erasmus Universiteit Rotterdam

Toekenning STIP-gelden aan prof.dr. Godfried Engbersen

In het Stedelijke Innovatieprogramma (STIP), het kennis- en onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Grote Steden en NWO, is een van de acht onderzoeksbudgetten toegekend aan het project onder leiding van prof.dr. Godfried Engbersen, hoogleraar Sociologie in de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De titel van het project is "Transnationalisme en stedelijk burgerschap. Hoe is stedelijk burgerschap onder de allochtone middenklasse te bevorderen en te ontwikkelen?"

Het project duurt drie jaar waarbij tevens samengewerkt wordt met: Dominic Schrijer, dagelijks bestuurder deelgemeente Charlois en lid van de Stichting Waterland, een denktank die zich bezighoudt met (eigentijds) burgerschap, zal een actieve bijdrage leveren aan de kennisoverdracht van de (deel)uitkomsten van dit onderzoeksproject. Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen sociologie zullen drs. Katja Rusinovic als postdoc en drs. Afke Weltevrede als promovendus het project gaan uitvoeren.

In het Stedelijk Innovatieprogramma (STIP), het kennis- en onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Grote Steden en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, zijn acht nieuwe projecten geselecteerd waaraan een onderzoeksbudget is toegekend. Het betreft onderzoek op de thema's 'Stedelijk burgerschap' en 'Stedelijke ontwikkeling als coproductie'. Voor de acht onderzoeken is 1,7 miljoen euro beschikbaar. De geselecteerde onderzoekers gaan hiermee steden praktijkgericht bedienen om antwoorden te krijgen op vragen als: "Hoe is stedelijk burgerschap onder de allochtone middenklasse te bevorderen en te ontwikkelen?", "Hoe is vitaal burgerschap te ontwikkelen en te bevorderen bij stedelijke vernieuwingsprojecten?", "Hoe denken bewoners over burgerschap en in welke gemeenschappen geven ze hieraan inhoud?" en "Hoe zijn ruimtelijke ontwikkelingsprocessen in stedelijke regio's te verbeteren?"

Naar verwachting zijn de resultaten van de nieuwe onderzoeken eind 2008 beschikbaar.