Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 30 juni 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Reminder voor 30 juni

Thema-avond Stop Huiselijk Geweld

Stichting Anahda & Toekomst en Advies en Steunpunt Nieuw- West maken huiselijk geweld bespreekbaar op 30 juni van 19.00 tot 21.30 uur in de Hudsonhof, Hudsonstraat 1. De vrijwilligersorganisatie Anahda & Toekomst schrijft in de uitnodiging: 'Met uw komst kunnen wij samen met u een signaal naar buiten geven dat wij, als Amsterdammers gezamenlijk stelling nemen tegen huiselijk geweld.' Inleiding met de video 'Als ik haar was'. Sprekers: Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter) en Henk Boes (wethouder Welzijn). Discussie met mevrouw L. Diaz en mevrouw C Perez, medewerkers Adrvies en steunpunt Nieuw-West., gevestigd te Osdorp. Op 4 juli komt mevrouw Marleen de Pater (CDA), woordvoerder in de Tweede Kamer voor onder meer huiselijk geweld, op bezoek bij het Meldpunt Zorg en Overlast op het Mercatorplein.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging 1 juli

Kunstwerk kinderen: blauwe dansslang door de straten van De Baarsjes

De kinderen van basisschool De Corantijn hebben van honderden meters blauwe stof een rivier gemaakt waarmee zij op 1 juli 's morgens door de straten van De Baarsjes dansen, begeleid door de muziekleerlingen van het naburige Aslan Muziekcentrum Mudans. De kinderen verbeelden er de stroming van de Surinaamse rivier de Corantijn mee. Voor de muren van muziekcentrum Aslan hebben de kinderen twaalf grote panelen beschilderd met zowel een deel van de rivier als de tropische flora en fauna langs de oevers. Om 9.30 uur begint het onthullingsfeest op het Corantijnplein, dat tussen het muziekcentrum en de school ligt. Stadsdeelwethouder Arco Verburg (Kunst) is er om 10.30 uur voor de officiële onthulling. Beeldend kunstenaar Serge van Empelen heeft de leerlingen bij het schilderen begeleid in het kader van het project BIK, beroepskunstenaars in de klas. De onthulling is een onderdeel van Juni Kunstmaand in De Baarsjes, met als thema dit jaar: water.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging 1 juli

Schooldirecteur neemt afscheid van 15 jaar Baarsjeskinderen

Agnes Brons (1944) heeft vijftien jaar lang Baarsjeskinderen voorbij zien komen. Vaak hebben ook de ouders van haar leerlingen op basisschool Rosa Boekdrukker les gehad van haar docenten. Agnes Brons neemt afscheid op 1 juli 16-18 uur, in de Vancouverstraat 3-5. Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (Onderwijs) is erbij. Voor zij naar De Baarsjes kwam, heeft Brons 22 jaar in Zaanstad gewerkt.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging 1 juli

Wegens succes nog één keer: Witte Ruijterwandeling langs 15 galeries

Op 1 juli om 17.00 uur start vanaf kunstcentrum Meneer de Wit (Witte de Withstraat 10) de kunstwandeling langs vijftien galeries en ateliers in de Witte de Withstraat en omgeving. De route eindigt om 18.15 uur bij galerie Art & Nature (Admiraal de Ruijterweg 9), waar de deelnemers hun kijkervaringen kunnen uitwisselen bij een drankje. Deze vijfde kunstwandeling in Juni Kunstmaand gebeurt op verzoek, de eerdere kunstwandelingen trokken ruim vierhonderd deelnemers. Dit is de laatste kans om de galeries en etalages met kunstwerken rond het thema 'water' te zien, de komende week worden de meeste etalages opnieuw ingericht. De etalages 'Wassen en watergolven' zijn nog te zien zijn tot 17 juli.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging 1 juli

Kinderen en oudere buren: Orteliusfeest opent met speelgoedtentoonstelling

Op vrijdag 1 juli 2005 is er van 17.00 tot 19.00 uur een zomerfeest voor bewoners van de Orteliusbuurt in Buurtmuseum Ortelius. Met mooi weer is het feest buiten op straat, met live muziek. Het begint met de opening van de nieuwe tentoonstelling in het buurtmuseum in de Willem Schoutenstraat 48, waar ouderen en kinderen hun kinderspeelgoed laten zien van vroeger en nu. Het onderwerp komt voort uit zes ontmoetingen tussen kinderen en ouderen in het buurtmuseum, die verhalen uitwisselden over vroeger en nu. Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) opent de tentoonstelling. Bovendien krijgen de aanwezigen te horen welke extra jongerenactiviteiten worden aangeboden in de Augustinusschool.

Anita de Horde, 020-5892506, 06-19608811

Exit café De Krijtmolen, stadsdeel neemt de huur over

Café De Krijtmolen verdwijnt, de eigenaar gaat het café de huur opzeggen. Het staatdeel neemt de huur voor vijf jaar over en zoekt een nieuwe sociale bestemming voor deze locatie aan de Baarsjeweg. Eerder onderzoek onder de vijfentwintig cafés, snackbars, koffieshops en andere horecazaken wees uit dat er van alles mis is. Door strenge controle op de voorwaarden voor vergunningen verbetert veel, zo trekken veel zaken nieuwe of extra beheerders aan. Liefst sluit het stadsdeel foute tenten en geeft ze een nieuwe bestemming. Eerder lukte dit met een café in de Witte de Withstraat. Daar is nu een galerie gevestigd.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Subsidie voor BORT en andere vrijwilligersorganisaties

Vijfentwintig vrijwilligersorganisaties krijgen een organisatiesubsidie van 750 euro. Wie meer dan vier activiteiten organiseert krijgt het dubbele bedrag. Eén van de subsidieontvangers is de Stichting BORT, die zich, al dan niet via juridische wegen, verzet tegen sloop/nieuwbouw in de Chassébuurt. Een andere is huurdervereniging De Baarsjes/Bos en Lommer, die zich inzet voor reële huren. Ook Dialooggroep De Baarsjes, Anahda en de Toekomst, Stichting Surinaamse Samenleving behoren tot de vijfentwintig organisaties die een organisatiesubsidie krijgen. Daarnaast kunnen de vrijwilligers nog budgetten verwerven voor specifieke activiteiten, zoals bijvoorbeeld bijeenkomsten . Per activiteit is een bijdrage van vijfhonderd euro beschikbaar tot een maximum van vier activiteiten per jaar. Het stadsdeel heeft in 2005 anderhalve ton opzij gelegd voor vrijwilligers, twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Huiselijk geweld: CDA-bezoek meldpunt Zorg en Overlast

Op 4 juli komt mevrouw Marleen de Pater (CDA), woordvoerder in de Tweede Kamer voor onder meer huiselijk geweld, op bezoek bij het Meldpunt Zorg en Overlast op het Mercatorplein. Bewoners die overlast ondervinden of bezorgd zijn over de toestand bij de buren komen bij deze voorpost hun bevindingen melden. Het meldpunt zit in één gebouw met het opbouwwerk, naast de politie. Stadsdeelwethouder Henk Boes heeft Abdel Boulal (Anahda & Toekomst) en Samira Abbos (Kantara) uitgenodigd om mee te discussiëren over het onderwerp, beiden organiseren bijeenkomsten met de buurt over huiselijk geweld. Mevrouw de Pater is sterk voor locale meldpunten, zegt ze op haar website. De strafmaat voor mishandeling moet van twee naar vier jaar, zodat voorlopige hechtenis mogelijk is, schrijft ze ook.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging 6 juli

Opening jongerenactiviteiten in de St. Augustinusschool

Op woensdag 6 juli opent stichting De Combinatie jongerenactiviteiten in de St. Augustinusschool. Om 15.00 uur is er een graffiti workshop en muziek van dj ST. Vanaf 16.00 uur zijn er beachvolleybal en tafeltennis toernooien en rondleidingen. De opening eindigt met een prijsuitreiking en een BBQ rond 18.30 uur. De Combinatie organiseert de komende twee jaar verschillende activiteiten voor jeugd uit De Baarsjes op deze locatie. Afgelopen weken hebben jongeren uit de buurt hard gewerkt aan het realiseren van een beachvolleyveld op het binnenterrein. Ook hebben zij de ruimtes zelf geschilderd en een inloopruimte en computerruimte gemaakt. Iedereen is van harte uitgenodigd om de nieuwe en tijdelijke locatie te bewonderen en mee te doen aan de activiteiten. Locatie: Orteliusstraat 15.

Anita de Horde, 020-5892506, 06-19608811

Toch subsidie voor herdenking afschaffing slavernij op Surinameplein

Op de valreep krijgt de Stichting Comité 30 juni/1 juli Viering Amsterdam tweeduizend euro voor de kosten van de herdenking op het Surinameplein. Volgens de criteria kan het niet, want dit is geen herdenking die specifiek bedoeld is voor bewoners van De Baarsjes; het stadsdeel volstaat met de rol van gastheer. De Baarsjes heeft het subsidieverzoek echter te laat behandeld, dus laten wij daarom voor deze ene keer coulant zijn en een uitzondering maken, zo stelt de deelraad na een pleidooi van de stichting in de raadsvergadering. De herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op het Surinameplein gebeurt jaarlijks. De Dag van Besef opent op 29 juni om 18.00 uur en kent een vertelnacht tot 3.00 uur 's nachts. Op 30 juni worden de vlaggen om 18.00 uur gehesen en om 20.00 uur worden de vlaggen ritueel op het middenplein geplaatst.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Stedelijke vernieuwing naar Arco Verburg

Stadsdeelwethouder Arco Verburg neemt de portefeuille Grote Stedenbeleid (GSB) over van stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. Het gaat om stedelijke vernieuwing in de Chassébuurt en in de Orteliusbuurt. In de Chassébuurt gaat het ondermeer over de sloop/nieuwbouwplannen voor het entreeblok aan de Postjesweg en voor het Admiralenblok aan de Admiralengracht in combinatie met een nieuw pleintje in de Witte de Withstraat. In de Orteliusbuurt gaat het onder meer over de plannen voor het Broederhuis, de Augustinusschool en het verzorgingscentrum Nieuw-Vredenburg. Ook de opknapbeurten voor straten in deze buurten hoort erbij. De nieuwbouw op het RIVA-terrein blijft bij Henk van Waveren.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Mededeling uit de deelraad

Bij herhaald vergaderverzuim korting op deelraadvergoeding

Deelraadsleden die meer dan drie keer verzuimen, krijgen twintig procent korting op hun jaarvergoeding van 9.240 euro. Het voorstel van Jan Voetberg (CDA) om op 1 januari 2005 te beginnen met deze kortingsregeling wordt breed gedragen in de deelraad. Het geldt ook bij ziekte. De kortingsregeling gaat in op 1 januari 2005, zo is het voorstel. De heer Rood (Ouderenunie) was afwezig bij de bespreking; hij is sinds zijn verkiezing slechts een enkele keer aanwezig geweest en ontvangt desondanks jaarlijks de volledige vergoeding van 9.240 euro per jaar. Toen Trouw eerder aandacht besteedde aan spookraadsleden, ontdekte De Baarsjes de wettelijke mogelijkheid van de korting. Het gaat om het verzuim in vergaderingen van de deelraad, niet om afwezigheid bij commissievergaderingen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging 3 juli

Jongeren uit De Baarsjes en andere westelijke stadsdelen na coaching op het Y-ARTpodium

Zondag 3 juli staan in Y-ART op het Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191) van 13 -20 uur jongeren uit De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Slotervaart. Zij hebben de afgelopen weken meegedaan aan audities, coachingsdagen en workshops voor dans, zang, rap, sport en fashion, aangeboden door Y-ART. De workshops geven jongeren de kans om hun talenten te ontdekken of bij te schaven. De optredens van de jongeren worden omlijst door publiekstrekkers als RMX Crew, Yassin SB, DJ Nexus, host O-dog & Aries. Y-ART is de verzamelnaam voor een groot aantal culturele activiteiten voor jongeren in Amsterdam West; het festival wordt georganiseerd door (SJA) Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam in opdracht van de stadsdelen De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Slotervaart.

Meer informatie: www.y-art.nl, of Gersom Naarden, Floor van der Wal of Janneke Meesen, telefoon: 020-638 99 66

Tuxedomoon geeft kinderen muziekles; muziekdiner voor bewoners

De experimentele groepTuxedomoon, in de eighties toonaangevend voor de avant-gardistische popmuziek, geeft 5 t/m 15 juli in en rond Illuseum workshops voor kinderen, musici en geïnteresseerden. Op 10 juli vanaf 18.30 uur begeleiden blazers Steven Brown (Tuxedomoon) en Luc van Lieshout het uitgestelde buurtdiner 'Watertanden' op het bruggetje over de Admiralengracht (ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat); de Bombachas familie kookt. De activiteiten van Tuxedomoon zijn opgenomen in Juni Kunstmaand van De Baarsjes en hoort bij het programma Nieuw Atlantis. Organisatie:Illuseum, Witte de Withstraat 120.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging 7 juli

Opening Ouder-Kindcentrum

Op donderdag 7 juli 2005 opent wethouder Boes het Ouder- en Kindcentrum (OKC). In dit centrum (Magalhaensplein 2) zijn de GGD, vroedvrouwen en de Combinatie aanwezig (speelotheek) gevestigd. Programma: 16.15 uur: toespraak wethouder; 16.30 uur: kinderen aan het woord met Arnold Schellens; 17.00: officiële opening; daarna rondleiding en borrel.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging 7 juli

Jongeren, geld en schuld

Op 7 juli vanaf 18.30 uur organiseert de Marokkaanse vrijwilligersorganisatie Kantara een informatieavond voor jongeren uit de Baarsjes over verantwoord geldbeheer. Dit gebeurt in de bibliotheek aan het Mercatorplein. Kantara heeft 110 jongeren gevraagd een vragenlijst in te vullen. Uit de resultaten blijkt dat de jongeren in De Baarsjes veel geld uitgeven aan kleding en mobiele telefonie. Van nuttige zaken zoals verkeringen afsluiten tegen welke kosten, hebben zij geen weet. Hoe kunnen zij hun geld beter beheren? Het Nibud en Agis zijn aanwezig. 'Kom langs als je vragen hebt aan onze gastsprekers over geld, doekoe, floes', schrijft Kantara. Het Nibud en Agis zijn present. Optredens van Fouradi's en Comedians Fenachi's. En één van de jongeren wint de IPOD-mini.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Jaarverslag 2004: Contract met de samenleving tekenend

Het Jaarverslag 2004 is op verzoek verkrijgbaar en staat ook op de website www.baarsjes.amsterdam.nl. Voor De Baarsjes is 2004 het jaar dat eindigde met het Contract met de Samenleving, om te beginnen met de moskeeën. Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren zegt hierover in zijn voorwoord: 'Als u denkt dat praten vrijblijvend is, maakt u een flinke denkfout (...) Bestuursrechtelijk kunnen wij vrije meninggsuiting, saamhorigheid en respect niet van de grond tillen. Als partners - bondgenoten - met een contract kan dat wél. Wij hebben een gouden startzin ontdekt om een veelbelovende bespreking te starten. Die luidt: 'Wij hebben een afspraak'.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Opnieuw boetecampagne afval en hondenpoep

Vanaf vrijdag 1 juli hangen op straat opnieuw de posters die de bewoners informeren over de regels voor afval en hondenpoep. De posters attenderen op de boetes bij overtreding. De posters trekken veel aandacht, zo is gebleken, door boodschappen als: 'Nu in de Baarsjes: Luie Zakken boete vanaf 65,- euro. In de container = gratis.' Op 38 locaties staan driehoeksborden met per locatie twee posters over afval en één over hondenpoep. Overtreders krijgen op straat van de vuilnismannen de posters op ansichtkaart. De postercampagne duurt twee weken.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Dance op Balboaplein uitgesteld tot 25 september

De nieuwe datum voor de Dance Balboaplein is 25 september, van 13 tot 19 uur. De naam van het feest is veranderd in Urban Dance Balboaplein. Het gaat om voetbal, muziek, optredens en eten uit vijf jongerenculturen: Marokkaans, Joods, Turks, Surinaams en Nederlands. Optredens van onder meer DJ iszy, Rijmkannibalen, M.C. Sieba, Cabina band Snipes en meer. 'We maken er wat moois van', schrijft initiatiefnemer Erwin Brugmans.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Agenda


* 29 juni/1 juli Dag van Besef, Surinameplein. Opening 29 juni 18.00 uur met vertelnacht tot 3.00 uur 's nachts. 30 juni 18.00 uur vlaggen hijsen, 20.00 uur vlaggen ritueel op het middenplein plaatsen. Tot 22.00 uur. Informatie: 020-6362382; 06-40974832


* 30 juni 19-21.30 uur Thema-avond Stop Huiselijk Geweld in de Hudsonhof, Hudsonstraat 1. Organisatie: Stichting Anahda & Toekomst en Advies en Steunpunt Nieuw- West.


* 30 juni: feestelijke presentatie muziek CD Water, St. Augustinusschool, Orteliuskade 5, 19.30-21.00 uur


* 30 juni: voorstelling van Japanse danser Kenzo Kusada & Gabi Voss (Galaxygongs), start vanuit Illuseum, WdW 120, 21.00 uur, toegang ¤6,-


* 1 juli: 'de rivier danst', basisschool De Corantijn, kinderen vertellen beelden het verhaal van rivier De Corantijn, vanaf 9.30 uur. Om 10.30 uur onthult Arco Verburg de panelen op muziekcentrum Arslan, beschilderd door de kinderen. Met optocht door De Baarsjes


* 1 juli 17-19 uur zomerfeest Orteliusbuurt; opening tentoonstelling kinderspeelgoed vroeger/nu in het buurtmuseum, Willem Schoutenstraat 48


* 1 juli 17-18.15 uur Kunstwandeling langs 15 galeries de Witte Ruijter, start bij kunstcentrum Meneer de Wit (Witte de Withstraat 10), napraten bij Art & Nature (Admiraal de Ruijterweg 9)


* 2 juli 16 - 19 uur bij HoofdzaakHoeden, Witte de Withstraat 168, 'finisage' (afsluiting) van de tentoonstellingen 'ST(R)OOM' (installatie van Stam en VANDERBOS) en 'HOOFDSTUKKEN' van VANDERBOS


* 3 juli: Y-art festival, cultuurfestival voor en door jongeren uit Amsterdam-west, Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191, 13.00-20.00 uur


* 4 juli bezoek Marleen de Pater (CDA, Tweede Kamer) aan Meldpunt Zorg en Overlast, Mercatorplein


* 6 juli 15-18.30 uur opening jongerenactiviteiten in de Augustinusschool, Orteliusstraat 15. Graffiti workshops, dj ST, beachvolleybal, taffeltennistoernooi en rondleiding


* 7 juli thema-avond over jongeren en schuld in de bibliotheek op het Mercatorplein, Kantara


* 7 juli 19.30 uur inspraakavond herinrichting Jan van Riebeekstraat en Filips van Almondestraat, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.


* 10 juli Dance Trance Balboaplein 2005. Uitgesteld naar 25 september.


* 11 juli om 19.30 uur Buurtoverleg Postjesbuurt. Onderwerpen: Onderwerpen: beheer openbare ruimte, buurtactiviteiten, stadsdeelmonitor 2004 en begroting 2006. Adres: stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 14 juli om 19.30 uur Buurtoverleg Does-, Tromp- en Geuzenbuurt. Onderwerpen: buurtactiviteiten, stadsdeelmonitor 2004 en begroting 2006. Adres: gebouw Westerwijk, Admiraal de Ruijterweg 148.