Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 30 juni 2005 - Tijdelijke verruiming vergunning Hoge Flux Reactor

Vandaag heeft het Ministerie van Verkeer & Waterstaat aan NRG, exploitant van de kernreactor in Petten, een tijdelijke verruiming van de vergunning verleend voor het lozen van koelwater op de Noordzee. Deze tijdelijke vergunning voorziet in een toegestane lozingstemperatuur van koelwater tot 40^ oC. Hiermee is formeel geregeld dat de reactor ook tijdens warme zomerperioden, op het benodigde vermogen kan worden bedreven. De productie van nucleaire medicijnen wordt hierdoor gewaarborgd en nadelige consequenties voor het onderzoek in de reactor worden vermeden.

De tijdelijke verruiming is per direct van kracht en loopt tot eind 2005, maar zal worden ingetrokken zodra een nieuwe vergunning, die in februari 2005 door NRG is aangevraagd en thans bij de overheid in behandeling is, zal kunnen worden verleend. In het kader van deze vergunningsaanvraag is uitgebreid onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het lozen van koelwater met een temperatuur van 40^ oC. Hieruit blijkt dat een dergelijke lozing een verwaarloosbaar effect heeft op het zeemilieu.

NRG is zich als exploitant van een nucleaire installatie bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met deze tijdelijke vergunning kan NRG daar op een verantwoorde manier invulling aan geven.