30.06.2005 / 18:47 / Rubriek : Binnenland / Organisatie: Stichting new venture

New Venture 2005 afgesloten met Grande Finale prijsuitreiking

HOOFDPRIJZEN UITGEREIKT AAN BESTE INNOVATIEVE START-UPS VAN NEDERLAND

Tijdens de finale prijsuitreiking van New Venture 2005 in Driebergen zijn vandaag drie prijzen van 25.000 euro uitgereikt aan de winnaars van deze businessplan competitie.

Drie innovatieve winnaars
De drie winnende teams werden door de jury - bestaande uit banken, venture capitalists en informal investors - geselecteerd. Dit gebeurde naar aanleiding van een presentatie van het businessplan die de elf finalisten eerder vandaag moesten geven voor de jury. 'Om succes te hebben is een goede ondernemer immers minstens zo belangrijk als een goed businessplan', aldus een jurylid. Marktpotentieel, kwaliteit van het management en financiële vooruitzichten bleken de belangrijkste selectiecriteria van de jury . De volgende bedrijven wonnen de New Venture 2005 hoofdprijs, een startkapitaal van 25.000 euro:

AnaesthetIQ
Categorie: Life Sciences en biotechnology
Teamleader: Marc Hubregtse
AnaesthetIQ is een medische onderneming die een product heeft ontwikkeld waarmee hulpverleners op een snelle en eenvoudigere manier een beademingsbuis in kunnen brengen bij bewusteloze patiënten. Complicaties als afgebroken tanden en ruggenmergletsel zullen hiermee tot het verleden behoren. Bij ongelukken en in de ambulance is dit levensreddend.

Fibrecoat
Categorie: Industriele goederen
Teamleader: Rik Breur
Teammembers: Daniel Blokmaker, Guus Coolegem
Wereldwijde overbevissing zorgen er voor dat het kweken van vis booming business is. Een groot probleem bij vis kweken op open zee is de biologische aangroei op viskooien, doordat giftige aangroeiwerende coatings niet gewenst zijn in contact met voedsel. Fibrecoat is een vezeltechnologie die aangroei op niet-toxische wijze voorkomt: organismen houden niet van stekelige oppervlakken.

WaterPipeMaestro
Categorie: Industriele diensten
Teamleader: Rafael van Bogaert
Teammembers: Focko de Zee
'In de westerse wereld wordt drinkwater door ruim 500.000 km stalen en gietijzeren buizen getransporteerd. Door elektrolyse slaan opgeloste metalen op de binnenwand neer en verhinderen de doorgang tot zelfs verstoppingen toe. Vervanging door kunststof buis is duur en lastig. Schoonmaken van de buizen zou veel goedkoper zijn, ware het niet dat er t.n.t. geen perfecte machines voor zijn. De machine die WaterPipeMaestro heeft ontwikkeld werk echter vlug, veilig, goed en voordelig.'

Deze startende ondernemers hebben niet alleen een geldprijs gewonnen, maar zijn ook uitgenodigd om hun plan te presenteren aan minister-president Balkenende. Daarnaast zijn ook twee ondernemingsplannen, afkomstig van onderwijsinstellingen, beloond met ieder 5.000 euro. Dit zijn:

SpinUp-MRI
Categorie: Life Sciences en Biotechnology
Teamleader: Youssef Benzaim
Universiteit Leiden
SpinUp-MRI is een high-tech spin-off bedrijf van de Universiteit Leiden dat geavanceerde contrast agents voor medische MRI toepassingen op de markt gaat brengen. SpinUp-MRI zal hiermee voorzien in de behoefte aan een betere en veiliger diagnose van longziektes zoals astma en COPD.

BliP (c) (BlisterPack)
Categorie: Consumenten goederen
Teamleader: Patrick Meeren
Teammemebers: Anouk Meeren
Universiteit van Tilburg
Blister- of doordrukverpakkingen worden voornamelijk toegepast in de farmaceutische industrie.
Het huidige design van blisterverpakkingen laat volop kansen onbenut om effectiever, efficiënter en gebruiksvriendelijker in te worden gezet. BliP combineert patenteerbaar innovatief design met vergroting van gebruiksgemak én attentiewaarde, tegenover reductie van transportkosten, retailkosten én verpakkingsmaterialen.

INNOVATIEPENNING
Mickey Huibregtsen reikte vervolgens de New Venture penning uit aan Nils de Witte van NeBib. Deze penning wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die zich bijzonder inzetten voor innovatie in Nederland. De Witte vormt als jaren een belangrijke motor achter jong, innovatief ondernemerschap door Informal Investors te koppelen aan ondernemers.

Kick off New Venture 2006
Albert Roell, voorzitter van de Stichting New Venture, verrichtte aan het slot van de prijsuitreiking de aftrap van New Venture 2006. Vanaf oktober van dit jaar gaat de achtste editie van de ondernemingsplanwedstrijd weer officieel van start.

New Venture: ondernemingsplanwedstrijd voor innovatieve starters Iedereen met een innovatief idee kan gratis deelnemen aan New Venture. Innovatief betekent dat het idee voorziet in een nieuwe behoefte of dat het een bestaande behoefte op een nieuwe manier vervult. De wedstrijd bestaat uit drie ronden: het idee, de haalbaarheidstest en het ondernemingsplan. Gedurende de laatste twee ronden is er uitgebreide begeleiding beschikbaar in de vorm van coaching en seminars. Coaches ondersteunen de deelnemers als klankbord, vraagbaak en netwerkingang.

DOEL NEW VENTURE
De businessplan competitie is opgezet om een doorbraak te bereiken in de belangstelling voor en de ondersteuning van innovatief ondernemerschap. Daartoe heeft New Venture alle belangrijke partijen -bedrijfsleven, universiteiten, overheid en starters - bij elkaar gebracht. Het Ministerie van Economische Zaken geeft een belangrijke financiële ondersteuning aan New Venture en geeft het project een centrale positie in het Technopartner programma. Zo'n 20 Nederlandse multinationals verlenen financiële steun en leveren coaches voor de deelnemers. Universiteiten, onderzoeksinstellingen en hogescholen leveren hun medewerking middels coördinatoren, die medeverantwoordelijk zijn voor de stimulering van ondernemerschap in het onderwijs en de wetenschap. New Venture is een initiatief van McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW. New Venture 2005 wordt mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, ABN AMRO Bank, Allen & Overy, de Baak, Boer & Croon, BNR Nieuwsradio, Douwe Egberts, Essent, Gasunie, ING, McKinsey & Company, Mexx, Océ, PCM, PricewaterhouseCoopers, Publicis, Randstad Holding, Shell Nederland, TNO, VNO-NCW en Wolters Kluwer.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (