Ingezonden persbericht


26 juni 2005

Lathyrus show in Botanische Tuinen Utrecht

Meer dan 100 vazen Lathyrus. Grote en kleine bloemenarrangementen waarin Lathyrus verwerkt is. Een en al kleur en geur. Van 1 tot en met 3 juli 2005 kunt u hiervan genieten in de Botanische Tuinen van Utrecht.

De Nederlandse Lathyrus Vereniging organiseert wederom zijn Nationale Tentoonstelling op Fort Hoofddijk, een van de twee locaties van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De centrale hal in het Kassencomplex van Fort Hoofddijk is in het afgelopen najaar drastisch veranderd. In deze nieuwe inrichting zal de Lathyrus nog meer tot zijn recht komen.
De moeite waard om (weer) te komen kijken.

Tentoonstelling

Het merendeel van de tentoongestelde Lathyrus odoratus behoort tot de zogenaamde Spencer groep, een bij uitstek geschikte tentoonstellingsbloem. De Lathyrus is er in meer dan 130 variëteiten in de kleuren wit tot donkerpaars, egaal of met geaderde bloemen.
Bij het kweken van de Lathyrus gaat het om geur, bloemgrote en een stevige lange steel. De ingezonden Lathyrus wordt hierop gekeurd door de Vaste Keurings Commissie (VKC) uit Aalsmeer.
Inzenders zijn het Wellantcollege MBO Aalsmeer, Amateurtuindersvereniging "Ons Genot" uit Utrecht en vanuit de oude kwekerij van Paleis Soestdijk wordt voor het laatste jaar Lathyrus geshowd. Bij de individuele amateurkwekers zien we een stijgende belangstelling, er zijn vanuit die groep dan ook weer nieuwe inzenders te verwachten.

Dit jaar worden ook weer een aantal nieuwe rassen gepresenteerd zoals High Scent, Kelvedon Beauty, Rouge Parfum, Wisley, Harlow Carr, Cream Cracker, Hannah Beth, Just Jenny en Sweet Chariot. Zeker de moeite waard om te bekijken of dit volgend jaar uw keus gaat worden bij het bestellen van Lathyrus zaad.

In de maand juli is de bloemproductie van de Lathyrus op zijn hoogtepunt. Bent u liefhebber van bloemen? Kom dan ruiken en bewonderen, kortom genieten van kleur en geur.
Tijdens de tentoonstelling zijn leden van de Nederlandse Lathyrus Vereniging aanwezig om uitleg te geven over hoe u zelf zo'n goede kwaliteit Lathyrus kunt kweken.

Botanische Tuinen
Er is niet alleen Lathyrus te zien. De Botanische Tuinen zelf bieden u ook veel kijk plezier en inspiratie. Gelijktijdig met de Lathyrus tentoonstelling vindt u in de tuin diverse presentaties rondom het jaarthema 'Actie! Planten in beweging'. Bewegingen die de planten zélf uitvoeren en die energie kosten. Ter gelegenheid van 10 jaar Thematuin een bijzondere expositie van kunst gemaakt door mensen met een handicap. Het thema van de expositie is: 'Ontmoeting'. Kortom driedubbel genieten tijdens dit weekend.

Informatie
De Lathyrus tentoonstelling is van 1 tot en met 3 juli dagelijks te bezichtigen van 10.00 - 17.00 uur. U kunt Fort Hoofddijk aan de Budapestlaan 17, De Uithof, Utrecht bereiken per auto of openbaar vervoer: stadsbus lijn 11 of 12.

Entree: ¤ 4,50 / 65+ ¤ 3,50 / Kinderen 4 tot 12 jaar en U-pas ¤ 1,50 Museumkaart is geldig en leden van Groei & Bloei vergeet uw kortingsbon niet.




Ingezonden persbericht