Gemeente Zwolle

Zwolse delegatie naar 25e Internationale Hanzedagen in Estland

Van 30 juni tot en met 3 juli 2005 worden voor de 25e keer de Internationale Hanzedagen georganiseerd. Gastheer dit jaar is de Hanzestad Tartu in Estland, die tevens haar 975-jarig stadsjubileum viert.

Het thema van de 25e Hanzedagen in Tartu is 'Groot Middeleeuws Feest'. Het programma is veelzijdig. Naast de officiële vergaderingen en seminars zijn er optredens voor de bezoekers en inwoners van de stad. Tijdens de Hanzedagen is er volop gelegenheid om de cultuur en handel van de deelnemende landen en steden te leren kennen en kennis over uiteenlopende onderwerpen te delen. Zwolle zal zich naast 76 andere Hanzesteden presenteren op de Hanzemarkt in een gezamenlijke stand van de zeven Hanzesteden langs de IJssel.

Zwolse delegatie
Namens Zwolle nemen burgemeester Henk Jan Meijer en enkele wethouders deel aan de Hanzedagen. Verder vertegenwoordigt Harry Vrielink als Hanzekoopman Zwolle op de Hanzemarkt. Guido Ruijsch en Dennis van der Sluis vertegenwoordigen voor het tweede achtereenvolgende jaar Zwolle bij de JeugdHanze.

Henk Jan Meijer is sinds 2001 lid van het Presidium van de Hanze. Hij zal tijdens de jaarvergadering in een toespraak aandacht besteden aan het 25-jarig jubileum van het Hanzeverbond.

De Hanzedagen werden in 1980 voor de eerste keer georganiseerd in Zwolle. Het 750-jarig bestaan van de stad was aanleiding voor het Zwolse gemeentebestuur om het Middeleeuwse Hanzeverbond weer nieuw leven in te blazen. Dit was zo succesvol dat de bijeenkomst van het 'Hanzeverbond van de nieuwe tijd' sindsdien jaarlijks plaatsvindt in een van de circa 160 Europese Hanzesteden. Dit jaar in Tartu. Tot 2029 hebben zich Hanzesteden aangemeld als gastheer voor de Internationale Hanzedagen.


---