Beste Groenteman regio West: Bulters De Groentespecialist

30.06.2005 / 09:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hoofdbedrijfschap detailhandel

Ruim vijftienhonderd mensen stemden tussen 11 en 17 juni op hun favoriete groenteman van Nederland. Deze stemming heeft vier regiowinnaars opgeleverd, die daarmee tevens zijn genomineerd voor de titel Beste Groenteman van Nederland 2005. Bulters de Groentespecialist uit Haarlem werd verkozen tot regiowinnaar van de regio West. De overige regiowinnaars zijn Versspecialist Eduard van de Hoef uit Soest, Lange's Vitabron uit Zwartsluis en Henk en Lisette Daniëls uit Bladel. Tijdens de beurs AGF TOTAAL van 12 - 14 september in Ahoy Rotterdam wordt gestreden om de uiteindelijke titel.

Voor het eerst in de geschiedenis van de verkiezing is er een stemronde gehouden via internet. Op de website www.bestegroenteman.nl kon in de week van 11 - 17 juni een stem worden uitgebracht op een van de ruim twintig ondernemers die zich op de website presenteerden. De stemming was een groot succes met meer dan vijftienhonderd uitgebrachte stemmen.

Jurybezoek
Donderdag 23 juni kregen de regiowinnaars de juryleden op bezoek. Donderdagochtend vroeg verzamelden de winnaars van de afgelopen vijf jaar Adrie Bakker, Wim Kwakkel, Tonny van Eldijk, Giliam Koot en Jacob Jellesma, juryvoorzitter Dick Meulblok, cameraman Erik Padding en redacteur Wilma van den Oever in Utrecht om vervolgens met elkaar een tour te maken langs de vier regiowinnaars. Te beginnen in de regio West in Haarlem bij Bulters de Groentespecialist. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan De Lange's Vitabron uit regio Noord. Deze groentespeciaalzaak werd een jaar geleden ook al regiowinnaar. Tijdens de finale moesten zij echter hun meerdere erkennen in Giliam Koot uit Den Haag. Voor hem was het overigens ook de tweede keer dat hij tot de eindronde was doorgedrongen. De winnaars van de regio's Oost en Zuid, respectievelijk Verspecialist Eduard van de Hoef uit Soest en Henk en Lisette Daniëls uit Bladel, werden in de middag bezocht.

Finale
Punten waarop de jury de kandidaten heeft beoordeeld zijn onder andere presentatie, inrichting, assortiment, displays, reclamemateriaal, hygiëne, productieruimten, facilitaire ruimten, personeel en ICT. De beoordeling van de jury is nog maar voor de helft bepalend in de einduitslag. De tweede helft wordt bekend gemaakt tijdens de beurs AGF TOTAAL die wordt gehouden van 12 - 14 september in Ahoy Rotterdam. Onder leiding van TV-kok Rudolph van Veen, sinds twee jaar de aansprekende animator en begeleider van de AGF Vakwedstrijden, strijden de regiowinnaars om de uiteindelijke titel. De winnaar verdient een bokaal, eeuwige roem, een plaats in de jury voor de volgende verkiezing en ondersteuning bij de publiciteit.

De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 1998 en is een initiatief van AGF Detailhandel Nederland, AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling, Commissie AGF Detailhandel van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, HBAG Groenten en Fruit en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. Hoofdsponsor van het evenement is Koppert Cress. Overige sponsors zijn Rabobank, ENZAFRUIT New Zealand, Willem Dijk Agf, Chiquita, AGF TOTAAL, Veiling Zaltbommel en VAST.

Noot voor de redactie/