Fortis Bank

Published: 15:35 30.06.2005 GMT+2 /Source: Fortis Bank

Fortis Bank ondertekent eerste 'multisourcing' kaderakkoord met Algerijnse privé-onderneming

Fortis Bank Global Export & Project Finance (GEPF) heeft een 'multisourcing' kaderakkoord gestructureerd en ondertekend met Cevital, een snelgroeiend Algerijns bedrijf actief in de agro-voedingsindustrie en de belangrijkste privé-onderneming in het land.

Deze overeenkomst dient tot het financieren van de aankoop door Cevital van goederen en diensten vanuit Europa.

De eerste twee exportkredieten onder het kaderakkoord genieten de steun van de kredietverzekeraars Coface (Frankrijk) en ODL (Luxemburg). Deze kredieten belopen in totaal ongeveer EUR 30.000.000 en hebben een looptijd van vijf jaar.

Fortis Bank GEPF is er met deze transactie in geslaagd om de eerste door een publieke kredietverzekeraar gewaarborgde kredietfaciliteit af te sluiten met een Algerijnse privé-onderneming die voor 100 procent in handen is van Algerijnse aandeelhouders, zonder een garantie van een plaatselijke bank.

Het afsluiten van deze transactie is in het bijzonder noemenswaardig gezien de hoge liquiditeit in Algerije op dit moment en de daarmee gepaard gaande beschikbaarheid van uiterst concurrentiële lokale financieringsmogelijkheden in dinars.

De agro-voedingsactiviteiten van Cevital, die goed zijn voor het grootste deel van de omzet van de groep (EUR 425 miljoen in 2004), omvatten de productie van plantaardige olieën, oliederivaten (margarines) en geraffineerde suikers.

Fortis
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 28,7 miljard (31/05/2005) en circa 51.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa.

In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren.

Duurzame economische groei en oog voor de kwaliteit van milieu en maatschappij zijn belangrijke randvoorwaarden voor de wijze waarop Fortis opereert. Door haar betrokkenheid bij het welzijn van haar miljoenen klanten, is Fortis stevig geworteld in de lokale samenleving. Door kennis en ervaring te combineren met mondiale kracht is Fortis in staat om haar klanten wereldwijd te ondersteunen in een permanent proces van persoonlijke, maatschappelijke en commerciële groei.

Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Fortis Bank's Global Export & Project Finance (GEPF) GEPF is het kenniscentrum van Fortis Bank voor langetermijn export- en projectfinanciering. Het bestaat uit een volledig geïntegreerd team van negentig specialisten in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Singapore, Spanje, Nederland, het VK en de Verenigde Staten, en wordt ondersteund door vertegenwoordigingen in Algerije, Brazilië, China, India, Indonesië, Iran, Mexico, de Filippijnen, Zuid-Korea, Turkije en Vietnam. GEPF is gespecialiseerd in structurering en underwriting van de financiering van grote investeringsprojecten in de opkomende markten en in de financiering van infrastructuurprojecten en Private Finance Initiatives (PFI) in Europa. GEPF is bij Fortis een groeiplatform met een mondiaal bereik.

Contacten:
Maxime Pirson (GEPF Brussel) Tel.: +32 (0)2 565 8891 (maxime.pirson@fortisbank.com) Yacine Yaker (Representative Office Algiers) Tel.: +213 21 60 5236 (yacine.yaker@fortisbank.com.dz) Thierry Josz (GEPF Brussel) Tel.: +32 (0)2 565 3992 (thierry.josz@fortisbank.com)

Perscontacten:

Brussel:

+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 61
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20