VVD



30 jun 2005 - VVD: 'Zonnestralenrichtlijn is een gedrocht'

Europa wil werknemers beschermen tegen zonnestralen

VVD-Tweede-Kamerlid Eske van Egerschot zal aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen stellen over een nieuw voorstel voor een Europese Richtlijn over optische straling.

In dit nieuwe voorstel worden werkgevers verplicht hun werknemers te beschermen tegen zonnestralen. Werkgevers moeten dagelijks in een risicorapport vastleggen aan welke niveaus van UV-straling hun werknemers die dag bloot worden gesteld.

De VVD-Tweede-Kamerfractie en ook europarlementariër Toine Manders zijn van mening dat een dergelijk voorstel hoge kosten en administratieve rompslomp voor de werkgever met zich meebrengt. Deze administratie dient te worden bijgehouden indien een werknemer de werkgever aansprakelijk stelt voor eventuele huidaandoeningen. Maar wie moet straks opdraaien voor kosten die samenhangen met deze rompslomp?

Bovendien bestaan er tussen de Europese lidstaten grote verschillen in zonintensiteit. Er zijn dus grote verschillen in de risico's van natuurlijke optische straling voor werknemers in de verschillende landen. Iets waar Europa rekening mee zou moeten houden.

Een goede werkgever kan zijn personeel overigens ook wijzen op de effecten van zonnestralen. Werkgevers en werknemers zouden eventueel zelf afspraken hierover kunnen maken. Maar een richtlijn die dit allemaal van bovenaf wil regelen gaat natuurlijk veel te ver. En in hoeverre is na te gaan of negatieve gevolgen door natuurlijke optische straling van een werknemer werkgerelateerd is of dat het een en ander in privé-tijd is veroorzaakt?

De VVD-woordvoerster zal tevens de vraag stellen of de Nederlandse regering de door de Raad ingenomen positie ten aanzien van voornoemde "Ambre Solaire-richtlijn" steunt of niet. Want zulke plannen kunnen wat de VVD betreft direct in het verticale archief.

Volgens VVD-woordvoerder Van Egerschot gaat Europa aan de lopende band door met het maken van overbodige en ridicule richtlijnen. Regelmatig worden plannen uit de hoge hoed getoverd die volstrekt onacceptabel zijn. Het zijn juist dit soort voorstellen die de afstand tussen Europa en de burger pijnlijk duidelijk maakt.