Gemeente Bernheze


Bijeenkomst windenergie 4 juli

windmolens2.jpg

Wel of geen draagvlak voor windenergie? Wethouder Verkuijlen informeert u op 4 juli over onderzoeksresultaten

Op maandag 4 juli is er om 20.00 uur een informatieve bijeenkomst in Loosbroek waar de onderzoeksrapporten over windenergie gepresenteerd worden. De gemeenteraad zal na de zomer een beslissing nemen over windenergie in Bernheze. Het college van burgemeester en wethouders is zich zeer bewust van het belang van het onderwerp en wil graag de inwoners zo snel mogelijk informeren over de resultaten van de gehouden onderzoeken.

Onderzoeken

De raad heeft eerder besloten om verder onderzoek te laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens in het gebied De Bleeken. De effecten op de omgeving en de natuur en het maatschappelijk draagvlak zijn daarbij nadrukkelijk benoemd als onderwerp van onderzoek. De verschillende onderzoeken zijn inmiddels afgerond. De resultaten worden op de avond in Kerkzicht gepresenteerd. Aan de resultaten zijn nog geen bestuurlijke conclusies verbonden. Het college vindt het echter belangrijk om u zo snel mogelijk te informeren, zodat u een beeld krijgt van het hele proces. Langs deze weg informeren we u over de verschillende onderzoeken die uitgevoerd zijn.

Locatieonderzoek

Eerder informeerden we u al dat locatie De Bleeken als meest geschikt naar voren kwam voor verder onderzoek. Per definitie is uitgegaan van voldoende afstand tot woongebieden om overlast voor bewoners te voorkomen. Bureau Croonen heeft onderzoek verricht naar de effecten van windmolens op het landschap en de natuur. Voor de locatie zijn drie opstellingsvarianten uitgewerkt:


1. Een lijnopstelling van vijf windmolens in west-oostrichting;


2. Een clusteropstelling, bestaande uit twee rijen van drie windmolens, in noord-zuidrichting;


3. Een lijnopstelling van vier windmolens in noord-zuidrichting;

Deze varianten zijn getoetst aan een aantal uitgangspunten, bijvoorbeeld de verhouding van de windmolens met de schaal van het landschap, afstand van bossen ter bescherming van vogels en vleermuizen, geen aantasting van waardevolle zichtrelaties door windmolenopstellingen en het type windmolens in relatie tot de omgeving.

Natuurtoets

Het onderzoek naar de gevolgen voor flora en fauna is gericht op de aanwezige natuurwaarden. Extra aandacht hierbij was er voor zogenoemde bijzondere' soorten, planten of dieren die beschermd zijn. Ook vond een beoordeling plaats van de mogelijke effecten op eventueel toekomstige ecologische verbindingszones in het gebied. Het is namelijk zo dat in het provinciale streekplan het gebied gedeeltelijk is aangewezen als struweelvogelgebied.

Draagvlakonderzoek

De eerste resultaten van de hierboven genoemde onderzoeken gaven geen aanleiding om te stoppen met het draagvlakonderzoek. Het college heeft daarom opdracht verleend aan IVAM Research om het maatschappelijk draagvlak voor windmolens in De Bleeken onder de bevolking van Bernheze te onderzoeken. IVAM is een aan de Universiteit van Amsterdam verbonden milieukundig onderzoeks- en adviesbureau.

Enquete

Een draagvlaktest of -onderzoek is een representatieve enquête, waarmee de mening van burgers over duurzame energie en dus ook windenergie kan worden bepaald. Onderzocht wordt hoe burgers over windenergie denken en hoe ze potentiële windmolenlocaties binnen de eigen gemeentegrens beoordelen.

Het draagvlakonderzoek bestond uit een schriftelijke enquête die als aselecte steekproef onder 1.100 huishoudens werd verspreid. De vragenlijst bestond uit een aantal basisvragen en een aantal specifieke vragen over de 3 mogelijke windmolenopstellingen in De Bleeken. Om een zo objectief en representatief mogelijk beeld te verkrijgen van hoe de inwoners denken over windenergie is de enquête in alle kernen van onze gemeente uitgezet. De direct omwonenden van het plangebied en de inwoners van Loosbroek en Vinkel waren zwaarder bij het onderzoek betrokken. De enquête was een specifieke, persoonlijke benadering. De vragenlijst is per adres toegezonden en verder niet naar buiten gebracht om een maximale, objectieve persoonlijke invulling te verkrijgen. Het geheel is daarom ook helemaal door IVAM verzorgd.

Vervolgtraject

Of het vervolgtraject kan worden gestart zal na de zomervakantie moeten blijken uit de beslissing van de raad. Wij informeren u daar later over.

Informatieavond

Wethouder Verkuijlen zal maandag 4 juli om 20.00 uur in zaal Kerkzicht in Loosbroek informatie geven over de uitkomsten van de beschreven onderzoeken.

Wij nodigen u graag uit voor deze informatieavond.