Ingezonden persbericht


|1 juli 2005                       |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
Oud-raadsleden Utrecht laten van zich horen!

Oud-raadsleden van de gemeente Utrecht laten de komende maanden zien wat het raadslidmaatschap voor hen heeft betekend. Bovendien roepen zij bewoners van Utrecht op om eigen plannen te ontwikkelen en deze via een burgerinitiatief voor te leggen aan de gemeenteraad. Oud-raadsleden willen bewoners hierbij ondersteunen.

Dit zijn twee initiatieven van de Vereniging van Oud-raadsleden van de gemeente Utrecht. In het kader van hun tienjarig bestaan treden zij met een aantal activiteiten naar buiten en proberen zo de gemeentepolitiek dichter bij de burger te brengen. In maart 2006 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. In 2005 zullen daarom alle partijen bezig zijn met hun kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma's. Het imago van de lokale bestuurder heeft de afgelopen tijd door verschillende oorzaken ernstige deuken opgelopen. Ook is de algemene onverschilligheid ten opzichte van de politiek erg groot. De Vereniging hoopt daarom met een aantal activiteiten inwoners van de stad Utrecht over te halen zich toch in te zetten voor het lokale bestuur. Utrecht verdient een sterke gemeenteraad!

Portretten van oud-raadsleden

Een van die activiteiten is het overbrengen van de verhalen van oud-raadsleden over hun tijd in de gemeenteraad. Dat kan als inspiratiebron dienen voor anderen om zich te kandideren voor het raadslidmaatschap. Op de website van de gemeente Utrecht (www.Utrecht.nl/gemeenteraad/verening van oud-raadsleden) en met tentoonstellingen tijdens de zomer in het stadhuis (6-29 juli) en de diverse bibliotheken worden 15 oud-raadsleden geportretteerd. Zij vertellen over hun ervaringen als raadslid, hun motivatie om raadslid te worden, hele markante herinneringen, hun concrete bijdrage aan een ontwikkeling in de stad, voorbeelden van duidelijke politieke verschillen die gespeeld hebben, de sfeer onderling tussen alle raadsleden en hoe men een baan met het raadslidmaatschap combineerde.

Oud-raadsleden ondersteunen het Burgerinitiatief

Niet alleen raadsleden hebben iets te zeggen in het stadsbestuur. Ook burgers kunnen rechtstreeks hun plannen voorleggen aan de gemeenteraad. Dit Burgerinitiatief is echter nog bij weinig bewoners bekend. Daar moet verandering in komen vinden de oud-raadsleden. Zij doen een beroep op bewoners hun plannen uit te werken en met de benodigde handtekeningen in te dienen bij de gemeenteraad. Bewoners kunnen terugvallen op de ervaring en deskundigheden van oud-raadsleden over hoe je zo'n plan maakt en moet indienen. Tien oud-raadsleden, wonend in verschillende wijken en van verschillende politieke achtergronden, zijn hiervoor beschikbaar. Op de website van Utrecht.nl is meer informatie te vinden over het burgerinitiatief en op de website van de Vereniging staan de adressen van de oud-raadsleden waar een beroep op gedaan kan worden.