Ingezonden persbericht


Persbericht
Het Nieuwe Huren

Videokunst, performanceachtige installaties, work in progress: het is kunst die al decennia bestaat, maar alleen in musea en kunstinstellingen. Tot nu. De Artotheek Rotterdam heeft een nieuw project, geïnitieerd door kunstenaar Esther Didden: 'Het Nieuwe Huren'. Een wereldwijde primeur. Al jaren biedt de Artotheek de mogelijkheid aan bedrijven en particulieren om kunst te lenen. Het Nieuwe Huren doet dat ook, maar, het gaat nu om 'work in progress'. Kunst die bij iemand thuis op de muur wordt aangebracht, een draagbaar museum dat met een hele initiatierite wordt geïnstalleerd, of een kunstwerk dat de huurders oproept stil te staan bij hun eigen leven. 'Het Nieuwe Huren' onderzoekt of er markt is voor experimentele kunst in de woonomgeving. Aan deze 'pilot' doen Natasja Kensmil, Jeroen Eisinga en Peter Westenberg mee. In augustus installeren ze kunstwerken bij drie huishoudens in Rotterdam. Later dit jaar volgen nog drie huishoudens.

'Het Nieuwe Huren' is spannend voor alle partijen. Voor de deelnemende kunstenaars is het interessant om te zien hoe hun kunst functioneert bij iemand in de woonkamer, voor de leners is het spannend om kunst in huis te halen die echt compleet anders is dan bij wie dan ook. Met dit project loopt het Centrum Beeldende Kunst vooruit op het opdrachtenbureau dat dit najaar van start gaat. Nu de individuele kunstenaarssubsidies door het Rijk zijn afgeschaft, zoekt het CBK naar nieuwe wegen. De subsidieregelingen worden vervangen door een nieuw opdrachtenbureau. Dat betekent voor de kunstenaar een extra aandacht voor het cultureel ondernemerschap: voor projecten via het CBK heeft hij of zij een opdrachtgever of co-financier nodig, iets wat zowel van het CBK als van de kunstenaars een omschakeling vergt. Het CBK begint eind dit jaar tevens met de inrichting van een publiekscentrum waarin de vruchten van het opdrachtenbureau zichtbaar gemaakt worden voor het publiek.

Het werken in opdracht wordt sinds enige jaren reeds op kleine schaal in het CBK met succes toegepast, in de vorm van het Kleinschalig Opdrachten Beleid. Bedrijven, stichtingen en particulieren kunnen hier terecht om een schilderij te laten maken voor hun bedrijfsruimte, een mobiel kunstproject voor bij een festival te laten bouwen, of een bijzonder relatiegeschenk of kunstwerk voor thuis of als cadeau. De abonnees die Het Nieuwe Huren aandurven zijn in feite ook opdrachtgevers, en daarmee een voorhoede van de markt die het opdrachtenbureau wil aanboren in samenwerking met (vooral) Rotterdamse kunstenaars.