Gemeente Bussum

Bussum voldoende bestuurskrachtig

Gemeentehuis.jpg

De gemeente Bussum wordt in staat geacht complexe lokale en regionale vraagstukken adequaat te kunnen aanpakken. Dit blijkt uit het onderzoek naar de bestuurskracht van gemeenten dat het extern onderzoeksbureau Capgemini heeft uitgevoerd.

Onderzoek bestuurskracht

Eind vorig werd door zes regiogemeenten (Hilversum, Huizen, Bussum, Weesp, Naarden en Muiden) besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar de bestuurskracht van hun gemeente. Is de gemeente voldoende in staat om de door haar zelf en door anderen (rijk, provincie) opgelegde taken en ambities alleen of in samenwerking met anderen op te pakken?', luidde de centrale vraag in het onderzoek.

Hoogst haalbare waardering voor Bussum

De eindwaardering van de bestuurskracht van Bussum is voldoende' in zowel operationele als strategische zin, waarbij wordt aangetekend dat deze score in de gekozen onderzoeksopzet de hoogst haalbare is. Dit positieve oordeel wordt verklaard aan de hand van verschillende factoren. Zo is onder andere geoordeeld dat


* door Bussum veel zorg wordt besteed aan goed besturen,
* er sprake is van een financieel gezonde situatie,
* de bedrijfsvoering op orde is,

* de ambtelijke en bestuurlijke situatie stabiel zijn met korte lijnen, goede verstandhoudingen en een heldere rolverdeling,
* er sprake is van een consistente lange termijn visie
* Bussum het noodzakelijk evenwicht weet te bereiken tussen regie en sturing aan de ene kant en inspraak, interactiviteit en transparantie aan de andere kant

* de gemeente in staat is met betrokkenheid van de burgers zelfstandig beleid te ontwikkelen en een zorgvuldig beleidsproces te voeren.

* er actief wordt gestreefd naar samenwerking op diverse beleidsterreinen met andere gemeenten en de bereidheid bestaat als trekker op te treden. Door het onderzoeksbureau is ten aanzien van dit laatste punt wel de kanttekening geplaatst dat hieraan geen eenduidige strategie ten grondslag ligt.

De organisatie en de dienstverlening van Bussum zijn goed op orde, de gemeente is voldoende in staat om invulling te geven aan de rol van participant in het bestuurlijk bestel. Bussum als bestuur is goed in staat op een evenwichtige en zorgvuldige wijze beleid voor te bereiden, te ontwikkelen en uit te voeren.

Op grond van dit onderzoeksresultaat kan worden vastgesteld dat Bussum in haar huidige kwalitatieve en kwantitatieve vorm in staat moet worden geacht om (toekomstige) complexe lokale en regionale vraagstukken adequaat te kunnen aanpakken.

Aanbevelingen

Ten aanzien van twee van de vier onderzochte deelgebieden of rollen, zijn door de onderzoeker de volgende aanbevelingen gedaan:

Evaluatie en monitoring dienen standaard en integraal onderdeel te zijn van het beleidsproces

Bussum dient een bijdrage te leveren aan een vernieuwing van de bestuurlijke verhoudingen in de regio Gooi en Vechtstreek. Doel daarvan zou moeten zijn dat er meer lijn komt in de onderlinge samenwerking teneinde te komen tot een transparante en effectieve structuur. Hierbij dienen de bestaande gewestelijke structuur en het gewestelijke takenpakket te worden betrokken.

Bussum dient ook inhoud te geven aan de in het collegeprogramma genoemde samenvoeging met Naarden. Deze hereniging' met Naarden zal wel in de actuele context van de veranderde bestuurlijke verhoudingen geplaatst moeten worden. De gemeente Weesp en Muiden zouden in hun streven de bestuurskracht te versterken daarbij betrokken kunnen worden. Hoe verder? In augustus zal de commissie Bestuur het rapport behandelen. De komende tijd zullen ook de andere gemeenten hun rapporten bestuderen en een standpunt bepalen.

U kunt het eindrapport 'Bestuurskracht gemeente Bussum' hieronder downloaden.

Bestuurskracht Bussum.pdf