Provincie Limburg

Mogelijkheden voor windturbines én vliegstrip in regio Venlo In de regio Venlo is het mogelijk om zowel een vliegstrip voor

zogeheten micro-light vliegtuigjes (MLAs) én de bouw van windturbines zorgvuldig in te passen. Dat concludeert een stuurgroep samengesteld uit bestuurders van gemeenten Venlo, Maasbree, Horst aan de Maas en Sevenum onder regie van de Provincie Limburg, op basis van een verkenning door bureau DHV.

In de regio Venlo hebben Cycloon Holland en de Vereniging Micro Light Vliegers Limburg (VMVL) het plan opgevat om te komen tot realisatie van een vliegstrip voor micro light-vliegtuigjes langs de A67, ten noorden van glastuinbouwgebied Siberië, aan de overkant van de autosnelweg. Op deze locatie ligt ook het plan om te komen tot plaatsing van windturbines. Ook hierbij zijn private partijen betrokken, waaronder Essent en WEOM, een projectontwikkelings- en adviesbureau op het gebied van windenergie. Gedeputeerde Staten hebben het gebied langs de A67 en Trade Port Noord benoemd tot een voorkeurslocatie voor windturbines. Dit is beschreven in de Plaatsingsvisie windturbines Noordwest Limburg, die tot stand is gekomen in overleg tussen Noordlimburgse gemeenten, Limburgse Milieufederatie en de Provincie. Vanwege de hoogte van de windturbines en de veiligheidszones voor luchtverkeer, en de benodigde fysieke ruimte voor de vliegstrip, kunnen deze beide initiatieven langs de A67 niet worden gecombineerd.

Task Force
Op initiatief van de Provincie Limburg is een Task Force in het leven geroepen met als doel om de betrokken gemeenten op korte termijn een besluit te laten nemen dat het mogelijk maakt beide initiatieven in de regio te realiseren. Deze Task Force heeft aan bureau DHV opdracht verstrekt om een ruimtelijke quick scan te maken van de mogelijkheden voor beide initiatieven in de regio. Uit deze quick scan is nu naar voren gekomen dat er goede ruimtelijke mogelijkheden zijn om zowel een MLA-vliegstrip als een windturbinepark te realiseren. Uit de studie is gebleken dat er langs de A67, ten noorden van glastuinbouwgebied Siberië aan de overkant van de A67, voldoende ruimte is voor een MLA-vliegstrip. Tegelijk is een opstelling van windturbines ten westen van Trade Port West en Noord in combinatie met een aantal turbines langs de spoorlijn Venlo-Eindhoven bekeken. Bij deze locatiekeuze hebben beide initiatieven geen hinder van elkaar. De betrokken gemeentebesturen gaan op grond van deze quick scan de precieze invulling van beide initiatieven verder uitwerken. Daarbij worden uiteraard aspecten als geluid en de mogelijke gevolgen voor ecologie betrokken, waarna beide initiatieven planologisch verankerd worden in aparte bestemmingsplannen.

4-7-2005 12:02