FNV

Cao moet beter bekend worden in glastuinbouw

De cao moet beter bekend worden in de glastuinbouw. Daarover heeft FNV Bondgenoten afspraken gemaakt met de werkgevers. Deze zijn onderdeel van een principeakkoord over een nieuwe cao. Na de zomer begint een voorlichtingscampagne.
"We willen dat de cao beter wordt nageleefd", legt vakbondsbestuurder Anne Jan de Graaf uit. "Maar uit onderzoek is gebleken dat de cao in de sector heel onbekend is. Dan heeft directe controle op de naleving niet zoveel zin. Ik vermoed dat we in de campagne al tegen heel wat misstanden zullen aanlopen."

Een goed voorbeeld van onbekendheid met de regels was de invoering van een nieuw systeem van functiewaardering. Feel bedrijven deden dat niet goed, in het nadeel van de werknemer. Door gebrek aan kennis gingen de werknemers niet op tijd in beroep. Daarom is nu afgesproken dat er een generaal pardon komt waardoor beroeps alsnog mogelijk wordt.

Bovendien heeft FNV Bondgenoten nu met de werkgevers afgesproken een geschillencommissie in te stellen die de knoop doorhakt bij verschil van mening over de naleving van de cao. Ook komt er een check voor tuinders om malafide uitzendbureaus te weren.

De lonen van de tachtigduizend werknemers in de glastuinbouw gaan volgens het principeakkoord in een cao voor twee jaar (tot 1 juli 2007) in drie stappen met 3 procent omhoog.

De bedrijfstak volgt de raam-cao over arbeidsongeschiktheid en het nieuwe zorgstelsel vanaf 2006, die vorige week is afgesloten. Dit betreft ook de ombouw van de pensioenregeling.