Voedsel en Waren Autoriteit

VWA bepleit in jaarverslag meer openbaarheid controlegegevens

Jul 4 2005

Het jaarverslag 2004 van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gereed. Hierin is onder andere te lezen dat de VWA samen met LNV en VWS in 2004 heeft onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn om meer controlegegevens openbaar te maken. De twee eerste belangrijke stappen op weg naar openbaarheid van zaken zijn gezet. De terughaalacties staan op de website en ook erkende vleesproducerende bedrijven zijn daar te vinden.

Resultaten in 2004
In 2004 heeft de VWA veel werk verzet en resultaten behaald.

Dioxine in aardappelschillen
De VWA heeft in het najaar van 2004 een aantal veehouderijen geblokkeerd. De aanwezigheid van dioxine in sorteerklei en daarmee in aardappelstoomschillen afkomstig van een patatfabrikant was daarvoor de aanleiding. Bij een aantal bedrijven werd géén normoverschrijding in de van deze dieren afkomstige producten gemeten. Hier kon de blokkade worden opgeheven. Bij de overige bedrijven zijn de benodigde maatregelen genomen.

Rookvrij werken
Sinds januari 2004 hoort iedere werkplek rookvrij te zijn. De VWA heeft hierop in 2004 streng gecontroleerd. Er zijn in dit jaar 1500 meldingen binnengekomen van rookoverlast op de werkplek. De VWA heeft zo'n 4000 bedrijven bezocht. Van de 4000 bedrijven bleek 70% rookvrij te werken.

Bedden, boxen en speeltoestellen
Naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen in kinderdagverblijven is de VWA een onderzoek gestart naar de veiligheid van speeltoestellen, kinderbedden en boxen. Veel van deze producten bleken niet veilig. Dit heeft geleid tot veel aandacht van de sector op dit gebied. Op dit moment wordt er gewerkt aan een wettelijk eisenpakket voor kinderbedjes en speeltoestellen in de kinderopvang.

Bestrijdingsmiddelen
In 2004 controleerde de VWA zo'n 3500 partijen groente, fruit en samengestelde producten op residuen van bestrijdingsmiddelen. In vergelijking met voorgaande jaren bleek het aantal overtredingen licht gedaald te zijn. De overtredingen op Nederlandse teelt zijn al jaren laag. Ook het aantal overtredingen uit andere EU-landen daalt. Dit komt mede door de harmonisatie van wetgeving in Europa.

Vaker internationaal samenwerken
De VWA opereert steeds sterker in een internationale context. De VWA heeft een officieel samenwerkingsverband met de European Food Safety Authority (EFSA). De verschillende voedselautoriteiten in de EU hebben afgesproken om zaken gezamenlijk op te pakken om van daaruit de EFSA te kunnen adviseren.

Betere samenwerking met andere inspectiediensten
De VWA voert regelmatig pilots uit, zelfstandig of in samenwerking met andere partijen. Zo onderzoekt ze bijvoorbeeld of vernieuwende werkwijzen meer effect hebben. In 2004 voerde de VWA in dit kader twee pilots uit in de horecasector. Uit de pilot 'Het gezamenlijk inspecteren met andere inspectiediensten' is naar voren gekomen dat samenwerking tussen toezichthouders in het voortraject van controles vruchtbaar kan zijn. Een uitkomst van de pilot 'tegenstrijdige regels' is dat regels niet zozeer tegenstrijdig zijn, maar dat ze vaak verschillend geïnterpreteerd worden.

Reorganisatie
In het voorjaar van 2004 kondigde de VWA een reorganisatie aan die op 1 september 2005 moet zijn afgerond. De VWA werkt nu als één geïntegreerde organisatie aan zichtbare risicoreductie voor voedsel en consumentenproducten. De nieuwe structuur van de organisatie is mede bepaald door het wetsvoorstel Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit. Dit voorstel geeft aan dat binnen de VWA een specifiek bureau de onafhankelijke risicobeoordeling moet uitvoeren.

Door de reorganisatie gaat het aantal vaste formatieplaatsen in 2005 van 2400 naar circa 1800. Een deel van de vermindering in formatieplaatsen komt door de overdracht van VWA-taken op het gebied van de vleeskeuring naar de private sector. Met de overheveling van keuringswerkzaamheden verdwijnen enige honderden formatieplaatsen.

Aantal boetes
In 2004 zijn 8893 boetebeschikkingen op grond van de Warenwet uitgeschreven, met een totaal boetebedrag van ¤ 7.289.000,-. Tevens zijn 192 boetebeschikkingen op grond van de Tabakswet uitgeschreven, met in totaal een boetebedrag van ¤ 414.750,-. In het jaar 2004 is voor 800 boetebeschikkingen een bezwaar ingediend en voor 73 boetebeschikkingen een beroep.

Lees hier het jaarverslag 2004 en de bijbehorende documenten


Zie het origineel