Partij voor de Dieren


PvdD krijgt toestemming voor herplaatsing standbeeld Sneeuwvlokje na misverstand SBB
04-07-2005

Amsterdam, 4 juli 2005 - Het standbeeld van Sneeuwvlokje, het witte zwijntje in de bossen van Vierhouten is toe aan zijn tweede herplaatsing. Werd het aanvankelijke standbeeld op 5 juni, 3 dagen na plaatsing gestolen, het nieuw geplaatste beeld dat bewaakt werd door vrijwilligers uit de omgeving verdween opnieuw. Op 1 juli werd het beeld geplaatst, op 2 juli werd het beeld door een onbekende man losgewrikt van zân sokkel.

Natuurgids Gerrit Rekers uit Vierhouten werd op de avond van 2 juli geïntimideerd door een aantal beschonken jagers en besloot het loszittende deel van het standbeeld uit voorzorg mee te nemen. Vandaag zou het beeld hersteld worden. Om 11.50 uur verschenen echter een terreinwagen en een shovel van staatsbosbeheer bij het wildscherm en werd de 250 kg zware sokkel uitgegraven, ingeladen en meegenomen.

Navraag bij het regiokantoor van Staatsbosbeheer leerde dat men er daar vanuit was gegaan âdat het beeldje gestolen zou zijn en dat de sokkel nu ook geen belang meer zou dienen en wel kon worden weggehaaldâ. In overleg tussen de Partij voor de Dieren en Staatsbosbeheer is nu besloten dat de PvdD de sokkel op kan komen halen, het beeld kan herstellen en herplaatsen. Over enkele weken zal dan overleg plaatsvinden wat de definitieve bestemmingsmogelijkheden van het standbeeld kunnen zijn.

De Partij voor de Dieren heeft Staatsbosbeheer tevens gevraagd om een gesprek over de toekomst van het échte zwijntje Sneeuwvlokje. In de pers was een beeld ontstaan dat de PvdD niet bereid zou zijn tot een dergelijk overleg, en niets is minder waar. Ook dat misverstand is dus uit de wereld geholpen, zodat er binnenkort én overleg plaatsvindt over het lot van het zwijntje Sneeuwvlokje én herplaatsing van het standbeeld van Sneeuwvlokje dat gedoogd wordt door Staatsbosbeheer. De effectief gebleken bewaking van het standbeeld zal worden voortgezet.