Gemeente Laarbeek



* Reconstructie buitengebied mogelijk interessant voor ondernemer
Reconstructie buitengebied mogelijk interessant voor ondernemer Vanaf eind vorige eeuw is de noodzaak om speciaal aandacht te besteden aan het buitengebied toegenomen. Om deze revitalisering vorm te geven is op basis van de Reconstructiewet een Reconstructieplan opgesteld voor het gebied De Peel. Zowel de reconstructiecommissie als het streekplatform hebben hierin een grote rol gespeeld. Na een lange periode van voorbereiding en afweging is het reconstructieplan vastgesteld op 22 april 2005.

Verbeteren leefbaarheid en sociale economie
De gemeente Laarbeek heeft zich voorgenomen de kansen van het reconstructieplan aan te grijpen om de leefbaarheid en de sociale economie te verbeteren in Laarbeek. Lokale initiatieven dienen opgepakt en uitgevoerd te worden. De veelheid, maar vooral de verwevenheid van de plannen, vereist een integrale aanpak. Voor iedereen die met plannen rondloopt, of het nu gaat om ideeën die binnen een bedrijf een nevenactiviteit vervullen of die leiden tot een totaal nieuwe bedrijfsvorm, heeft de gemeente een centraal loket ingericht.
In de vergadering van 16 juni jl. heeft de gemeenteraad het belang van het uitvoeren van lokale initiatieven onderkend en besloten een bedrag van EUR 600.000,00 beschikbaar te stellen voor de uitvoering van dergelijke initiatieven in de komende vier jaar.

Lokaal loket centraal aanspreekpunt
Het loket is onderdeel van de totale gemeentelijke organisatie met betrekking tot de reconstructie. Binnen elke betrokken gemeente is dit loket het centrale aanspreekpunt. Gezamenlijk functioneren de lokale loketten op gebiedsniveau als de centrale ingang voor initiatiefnemers en ander belanghebbenden in het gebied. Verantwoordelijk voor het lokaal loket Laarbeek is projectleider reconstructie Jan Sprengers. Zijn taak ligt onder meer in het aanwezig zijn bij allerlei bijeenkomsten waar potentiële vraag is naar een gemeentelijke inbreng, het uitdragen van mogelijkheden binnen de reconstructie en het overhalen van individuen om mee te werken aan reconstructiedoelen.

Lokale plannen en ontwikkelingen
Die reconstructiedoelen kunnen zeer uiteenlopen in opzet. Voorbeelden van concrete acties zijn:


* het ontwikkelen van beleid voor het Landbouw ontwikkelingsgebied te Mariahout;

* het ontwikkelen van beleid ten aanzien van het glasboomteeltgebied tussen de Herendijk, Karstraat en De Hei;

* het uitwerken van projecten die in het reconstructieplan staan met betrekking tot water, zoals realisatie ecologische verbindingszone en uitvoeren gemeentelijk waterplan, maar ook herstel van vennen;
* het uitwerken van projecten uit het reconstructieplan die betrekking hebben op natuur, uitvoeren Landschap ontwikkeling plan (LOP), natuurontwikkeling Laag Strijp, Landschapsherstel Croy, upgrading landgoederen Eyckenlust en Croy,
Ontsnipperingsprojecten, ontwikkelen landgoederen (Rood voor Groen);

* aanpassen van het ruimtelijk beleid: aanpassen bestemmingsplan Buitengebied, ontwikkelen gebiedsvisies, opstellen Dorpsontwikkelingsplan (DOP), ruimte-voor-ruimte regeling en bedrijfsmatige activiteiten in kernranden;

* het uitwerken van plannen en projecten uit de agrarische hoek, projecten die te maken hebben met verbrede landbouw, recreatie en toerisme, met zorgboerderijen, met vrijkomende bedrijfsgebouwen, met groene en blauwe diensten, met kavelruilprojecten, met verplaatsingen;

* het uitwerken van projecten die samenhangen met revitalisering zoals dorpsservice centrum Mariahout, upgraden kanalen, entameren en ondersteunen nieuwe economische dragers.

De insteek bij al deze projecten is om samen met de betrokken inwoners, maar ook met de maatschappelijke organisaties, te proberen daar waar maar enigszins mogelijk het project positief te benaderen.

Kansen voor bedrijfsleven
De reconstructieplannen bieden ook voor ondernemend Laarbeek mogelijkheden; kleinschalige ondernemingen met activiteiten die passen bij het buitengebied, kunnen mogelijk een plaats in de kernrandzones bezetten. Ook de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op het gebied van recreatie en toerisme zijn passend in het reconstructiegebied. Bedrijven kunnen kansen in de reconstructie aangrijpen door projecten aan te dragen die ook een bijdrage leveren aan de bedrijvigheid en dus de sociale economie in de gemeente.
Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de heer Jan Sprengers, telefoon: 0492-469870, e-mail: loketreconstructie@laarbeek.nl.