Dexia loopt vooruit op WCAM


04.07.2005 / 07:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging payback

Dexia loopt vooruit op de nieuwe Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade

2 juli 2005 viel er bij de aangeslotenen van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease een samenwerkingsdocument van de voornoemde stichtingen en Dexia op de mat. Dit document bevat het verzoek aan mensen om zich aan te melden en tevens te conformeren aan een schikkingsvoorstel, wat enkel op hoofdlijnen bekend is. Wat de schikking voor een ieder persoonlijk financieel en juridisch precies inhoudt, is echter nog steeds onduidelijk. Indien dit document ondertekend en retour wordt gezonden aan Dexia verbinden de gedupeerden zich aan de Duisenberg regeling, waarbij de mogelijkheid bestaat dat in hun specifieke situatie de uitkomst op nee uitkomt.

In het licht van de intentie achter een financiële bijsluiter zijn wij van mening dat een algemene waarschuwing bij het ingaan op het voorstel, gebaseerd op de aanname dat iedereen zou begrijpen onder welke regeling zij vallen, niet het gewenste effect resulteert en niet het belang van de individuele gedupeerde behartigt.

Integraal in het schrijven wordt het verzoek gedaan door de stichtingen of zij mogen optreden namens alle door Dexia gedupeerden middels de recent in werking getreden Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade, wat een regeling is waar de gemiddelde Nederlander de gevolgen nog niet van kan overzien. In het algemene belang van de gedupeerden die bij ons zijn aangesloten, rijst bij ons een aantal vragen.

Is het voornemen van de stichtingen om de Duisenberg regeling algemeen bindend te laten verklaren niet regeren vanuit het graf aangezien de stichtingen hebben aangegeven de processen te staken en zich te richten op een correcte afwikkeling van de Duisenberg regeling. Daarnaast leeft de vraag of er sprake is van belangenverstrengeling na de terugbetaling van de donatie van de aangeslotenen bij de stichtingen door Dexia.

Wij verzoeken langs deze weg Dexia en de stichtingen om niet op de zaken vooruit te lopen. Tevens doen wij het verzoek pas een beroep te doen op de nieuwe Wet als een ieder in alle rust persoonlijk heeft kunnen beslissen wat het voorstel inhoudt voor de individuele situatie.

Wij verzoeken om iedere aandelenlease gedupeerde in Nederland een persoonlijke vrijblijvende offerte te verstrekken met daarbij een bedenktijd van 3 maanden waarbij het niet ondenkbaar zal zijn om deze gedupeerden een betalingsvakantie te gunnen en deze gedurende de bedenktijd te ontslaan van al dan niet terechte betalingsverplichtingen, teneinde een afgewogen persoonlijk besluit te kunnen vormen alvorens wordt besloten over slechts de hoofdlijn. Tegelijkertijd adviseren wij met klem de gedupeerden een vrijblijvende offerte op te vragen aangaande hun persoonlijke situatie met betrekking tot het Duisenberg-voorstel, alvorens zich te conformeren aan de Duisenberg-regeling.

Deze rustperiode is tevens van belang gelet op de lopende zaken inzake de bewijslast die op Dexia rust aangaande het daadwerkelijk aankopen van de aandelen door Dexia en de proefprocessen inzake gedupeerden die het Dexia-aanbod hebben geaccepteerd in 2003.

Wij willen graag benadrukken dat de regeling van Dexia de jurisprudentie inzake aandelenlease geen recht doet. In vrijwel alle gevallen lijkt (voort-)procederen tegen Dexia veel meer perspectief te bieden. Die beslissing is natuurlijk aan de individuele gedupeerde.

Deze week zullen wij schriftelijk enige kritische vragen voorleggen aan de partijen die aan tafel hebben gezeten om het schikkingsvoorstel Duisenberg te bewerkstelligen.

Vereniging Payback www.pay-back.nl
Beursklacht www.beursklacht.nl

Voor de redactie:
Contactpersoon Payback: dhr. Aartsen, 06 21860528
Contactpersoon Beursklacht: dhr. Burggraeve, 06 24761250