Socialistische Partij

`Geen behoefte aan moderne inquisitie'

04-07-2005 * De SP-fractie in de Eerste Kamer stemt niet in met het verder verruimen van de bevoegdheden van politie en justitie bij het vorderen van gegevens ten behoeve van opsporingsactiviteiten. Het wetsvoorstel van minister Donner maakt het o.a. mogelijk om op te vragen wie welke boeken of video's geleend heeft in bibliotheek en videotheek. "Dat is met een kanon op een mug schieten," aldus SP-woordvoerder Tiny Kox.

Tiny Kox "Natuurlijk moeten we niet naïef zijn. Er lopen mensen rond die slechte dingen van plan zijn en die speculeren op de goedgelovigheid van anderen. En we moeten zorgen dat de mensen die we in de frontlinie sturen van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit waaronder het terrorisme, de best mogelijke opsporingsmethoden kunnen gebruiken. Maar we moeten ook oppassen dat we geen nieuwe inquisitie bouwen, die gegevens van jan en alleman opslaat en daarmee de mogelijkheid schept om er verkeerde Spielerei mee te bedrijven. Deze wet maakt het mogelijk om een ernstige inbreuk op de privacy van mensen te maken. Daarnaast bestaat er het risico dat de opslag en het beheer van al die data grote kosten met zich mee zullen brengen. Gemeten langs de criteria van proportionaliteit, subsidiariteit en controleerbaarheid moet deze wet worden afgewezen."

Kox leende de term "nieuwe inquisitie" van NRC-columnist Kuitenbrouwer. Daarnaast citeerde hij een redactioneel commentaar van "toch niet de meest opstandige krant van Nederland", het Katholiek Nieuwsblad, dat over het wetsvoorstel schreef: "Het is de wereld op zijn kop. Privacy telt niet meer. De overheid maakt de burger transparant." Hij verwees naar verschillende deskundigen die de wet te ver vinden gaan. Onder degenen die protesteerden tegen het wetsvoorstel hoort de vereniging van openbare bibliotheken, die er niet voor voelen dat door hen opgeslagen gegevens over geleende boeken straks door de politie gevorderd kunnen worden.

In Amerika, waar een soortgelijke wet al in werking is, waarschuwen bibliotheken hun leden openlijk dat ze het risico lopen dat het register van hun leesgedrag ooit in handen van politie en justitie terecht komt. Tiny Kox: "Dat moeten we voorkomen in Nederland. Bij vrijheid van meningsuiting hoort vrijheid van meningsvorming." Hij riep andere Kamerleden die zich kritisch over de wet uitlieten op om geen genoegen te nemen met toezegging van minister Donner voor een evaluatie. "Als we nu nee tegen deze wet zeggen hoeven we ook niet te evalueren. Dat is in dit geval verstandiger."