Ingezonden persbericht


persbericht De Zonnehof
25 mei 2005 Centrum voor moderne kunst

Open Blik, werk van 21 kunstenaars in de openbare ruimte van Amersfoort

5 juli t/m 9 september 2005

Op schoot in Amersfoort, zo heet het monumentale beeld van Henk Visch dat zo uitnodigend op de Stadsring staat. Wie kent het niet, heeft er niet even op uitgerust? Deze 'bank' is het resultaat van een speciale kunstopdracht. Vanaf dinsdag 5 juli is er in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof werk te zien van 21 kunstenaars die de afgelopen vijf jaar voor de openbare ruimte van Amersfoort dergelijke kunstopdrachten hebben uitgevoerd. De tentoonstelling Open Blik laat behalve het werk dat in Amersfoort is geplaatst, ook ander werk van de kunstenaars zien en gunt de bezoeker een blik op hun manier van denken en doen. Deze tentoonstelling, bedoeld voor jong en oud, duurt tot en met 9 september. De toegang is gratis voor kinderen tot 18 jaar.

kunstopdrachten

De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, heeft sinds 1991 namens de gemeente Amersfoort de realisatie begeleid van een groot aantal kunstopdrachten. In een aantal gevallen is De Zonnehof zelf initiator geweest als het ging om tijdelijke projecten en opdrachten die vooral belangrijk waren vanwege het experiment, het aftasten van grenzen en het bieden van kansen aan jonge kunstenaars. Met de kunstopdrachten wil de Gemeente een bijdrage leveren aan onder andere 'een kwaliteitsvolle leefomgeving', waarbij de sociaal maatschappelijke context als uitgangspunt wordt genomen voor het kunstwerk. Een bekend voorbeeld is De vis in de boom van Emile van der Kruk in het plantsoen aan de Rossinistraat. Deze vis vertolkt het vreemde gevoel dat mensen in een nieuwe omgeving kan bekruipen, maar hij staat ook symbool voor hun aanpassingsvermogen aan die omgeving.

achtergronden

In de tentoonstelling staan de kunstenaars waarmee de laatste vijf jaar is samengewerkt, centraal. Om er nog een paar te noemen: Martin Luijendijk, Anna Thalia Benus, Adriaan Nette, Gijs Bakker en Marc Ruygrok. Open Blik laat hun geplaatste werk in een bredere context zien. Wat was hun opdracht? Waarom deze kunstenaar voor deze opdracht? Hoe past het werk in de omgeving? Hoe wordt het gebruikt? Wie zijn de 'consumenten'?

kinderactiviteiten

Voor kinderen is er tijdens de tentoonstellingsperiode een uitgebreid educatief programma, dat geënt is op het project 'beelden van banken'. Zo kan er doorlopend gewerkt worden aan een gezamenlijke droomstoel en kinderen kunnen hun eigen zandsculptuur maken geïnspireerd door de zandschuifstoel van Jurgen Bey. Er is een speciale lesbrief ontwikkeld waarmee kinderen zelfstandig de tentoonstelling kunnen doorlopen, er zijn interactieve spelletjes en verschillende workshops. Voor de workshops is reserveren noodzakelijk. Meer gedetailleerde informatie hierover is te vinden op www.dezonnehof.nl.

publicaties

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Open Blik worden er twee publicaties gepresenteerd over kunst in de openbare ruimte. Voor het voortgezet onderwijs is de kunst-kijk-route Open Blik ontwikkeld, die de leerlingen langs kunstwerken in de openbare ruimte van Amersfoort voert, maar die ook voor anderen een boeiende wandelroute biedt. Deze kunst-kijk-route is verkrijgbaar bij De Zonnehof voor E 1,50. De tweede publicatie, In kaart gebracht, Beelden in Amersfoort, is tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBK) in opdracht van de Gemeente Amersfoort. Deze uitgave bestaat uit een boekje en 30 kaarten met kunstwerken in Amersfoort. Dit boekje is verkrijgbaar bij De Zonnehof en bij het CBK, Breestraat 1, Amersfoort, voor E 10,-, tijdens de tentoonstelling voor E 8,-.

samenwerking CBK-Utrecht

Terwijl in Open Blik Amersfoortse kunstwerken zijn te zien, houdt het Centrum Beeldende Kunst Utrecht gelijktijdig een tentoonstelling over door het CBK begeleide kunstopdrachten in de provincie, (P)Review. De Zonnehof en het CBK organiseren samen verschillende extra activiteiten zoals een forum met kunstenaars over kunst in de openbare ruimte, een lezing over 'rotonde kunst, wat is er mogelijk en wordt dat gewaardeerd?' en twee rondleidingen. Beide rondleidingen beginnen bij de tentoonstelling in het CBK en voeren langs een aantal beelden in de stad naar Open Blik in De Zonnehof. Informatie over data en aanmelding is te vinden op www.dezonnehof.nl.