Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 16 juni 2005.

Presentatie Nationale Onderzoeksagenda

5 juli: De toekomst van het ICT-onderzoek

Op dinsdag 5 juli wordt in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag de Nationale OnderzoeksAgenda ICT (NOAG-ict) 2005-2010 officieel gepresenteerd. In deze onderzoeksagenda heeft het ICT-onderzoeksveld zijn plannen voor de komende vijf jaar vastgelegd. Aan de hand van negen thema's wil het onderzoeksveld een brug slaan tussen onderzoek en maatschappij.
MEDIA ZIJN HIERBIJ VAN HARTE WELKOM.

De NOAG-ict is bedoeld voor het hele wetenschappelijke ICT-onderzoeksveld. De agenda geeft antwoorden op vragen als: Waar liggen de komende jaren de grote uitdagingen voor het ICT-onderzoek? Welke ambities hebben de ICT-onderzoeksgroepen? Waar liggen kansen voor samenwerking met bedrijfsleven en andere maatschappelijke partijen? Welke middelen zijn hiervoor nodig?

In deze NOAG-ict presenteren de samenstellers negen thema's. Deze thema's vormen een brug tussen het ICT-onderzoek en zowel bedrijfsleven als maatschappij. Ze zullen bijdragen aan de herkenbaarheid en bloei van dit vakgebied. De negen thema's zijn: De computer van de toekomst; De data-explosie; Digitale Beleving; Digitale veiligheid; De genetwerkte wereld; Intelligente systemen; Methoden voor ontwerpen en bouwen; De onzichtbare computer; Het virtuele laboratorium.


***Totstandkoming***
Ruim 150 ICT-onderzoekers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld hebben een actieve bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de NOAG-ict. De ambities zijn geformuleerd met een open oog en oor voor de wensen en behoeften uit de maatschappij. De NOAG-ict is opgesteld door het Informaticaonderzoek Platform Nederland (IPN) en de NWO-adviescommissie Informatica in opdracht van NWO Exacte Wetenschappen (EW) en Technologiestichting STW. Zij vormt de basis voor de strategische plannen van deze laatste twee organisaties.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst zal het Informatica Platform Nederland de NOAG-ict aanbieden aan prof. dr. Martin Rem, directeur Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie (ICTRegie). Het onderzoeksveld geeft in de NOAG-ict aan wat het kan, wil en nodig heeft. Het is nu aan ICTRegie om vanuit deze basis de link te leggen met de grote maatschappelijke economische applicatiegebieden.


---

Nadere informatie en aanmelding voor de pers:

Mirjam Dijkema-Tromp (Informatica Platform Nederland) t: +31(0)70 344 08 05, dijkema@nwo.nl
Mark Kas (NWO-Exacte Wetenschappen)
t: +31(0)70 344 08 11, kas@nwo.nl
Frank Karelse (Technologiestichting STW)
t: +31 (0)30 6001 268, f.karelse@stw.nl
http://www.informaticaplatform.nl/noagict. Hier is na 5 juli ook het volledige rapport te vinden.
De presentatie is op dinsdag 5 juli in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag en duurt van 10 uur tot half 1.

05-26

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138
2509 AC Den Haag