Universiteit van Amsterdam

Hoe twee generaties overleven in een 'gedoogde' Syrische woonwijk


Promotie Internationale ontwikkelingsstudies


dinsdag 5 juli 11.00 uur

Nahro Zakarya deed onderzoek naar de 'gedoogde' lage-inkomenswijk Duelha in Damascus, Syrië. Een gedoogde wijk is een woonwijk waar huizen gebouwd zijn zonder de toestemming van de autoriteiten. In het bijzonder richtte Zakarya zich op de overlevingsstrategieën van de mensen in Duelha, waar de bevolking vooral bestaat uit migranten van het platteland die vanaf de jaren zeventig naar Damascus trokken om een nieuw en beter leven te zoeken. Zakarya keek naar de verschillende overlevingsstrategieën van de oudere en jongere generatie in de wijk. De overlevingsstrategie van de oudere, eerste generatie steunde sterk op het sociaal kapitaal. De kerk speelde een belangrijke rol in de onderlinge ondersteuning op buurtniveau, terwijl de overheid werk- en onderwijsvoorzieningen creëerde. Bij de jongere, tweede generatie speelt onderwijs een rol en richt men zich bij het zoeken naar werk vooral op de particuliere sector. De levensstijl van deze generatie is veel urbaner: uitgaan, modieuze kleding en netwerken van vrienden zijn van groot belang. Verder wil de jongere generatie kleinere gezinnen, maar voelt zich verantwoordelijk ten opzichte van de oudere generatie.

N. Zakarya: Building urban livelihoods. Two generations in an unauthorized settlement in Damascus. Promotor is mw. prof. dr. I.S.A. Baud.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.