Ministerie van Buitenlandse Zaken



Persbericht

30 juni 2005

MINBZ: Nederland ontvangt leden Fox-groep

Op dinsdag 5 juli vindt in kasteel De Wittenburg in Wassenaar de vijfde bijeenkomst plaats van de `Group of Friends of United Nations Reform'. Zowel minister Bot van Buitenlandse Zaken als minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking zullen hierbij aanwezig zijn.

De Fox-groep ondersteunt het hervormingsproces van de Verenigde Naties zoals ingezet door Secretaris-Generaal Kofi Annan. Doel is het verder voeren van de voorstellen zoals die zijn aangedragen door het High Level Panel on Threats, Challenges and Change (2004) en die staan genoemd in het onlangs verschenen rapport van Kofi Annan `In larger freedom: towards development, security and human rights for all' (maart 2005).

DeGroup of Friends of United Nations Reform bestaat sinds juli 2004 en wordt ook wel de Fox-groep genoemd naar zijn oprichter de Mexicaanse president Vicente Fox. Vijftien landen hebben zich hierbij aangesloten. Naast Mexico en Nederland zijn dit: Algerije, Australië, Canada, Chili, Colombia, Duitsland, Japan, Kenia, Nieuw Zeeland, Pakistan, Singapore, Spanje en Zweden.

De bijeenkomst op 5 juli vindt in besloten zitting plaats. Onderwerpen die op de agenda zullen staan zijn onder andere: terrorisme, ontwapening en non-proliferatie, de oprichting van een Vredesopbouw Commissie, de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om op te treden bij zeer ernstige mensenrechtenschendingen zoals genocide, de oprichting van een Mensenrechtenraad en de afspraken op het gebied van ontwikkeling waaronder de internationale afspraak om 0,7% van het BNP aan ontwikkelingshulp te besteden.

Na afloop van de bijeenkomst vindt op kasteel De Wittenburg een persbriefing plaats. Aanvang 16.45 uur.

Noot voor de redactie,