Protestantse Kerk in gesprek met De Geus over armoederapport

30.06.2005 / 17:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kerkinactie

Persaankondiging

Utrecht, 30 juni 2005

Protestantse Kerk in gesprek met De Geus over armoederapport

Een delegatie van de Protestantse Kerk in Nederland heeft op dinsdag 5 juli van 16.30 uur tot 17.30 uur een gesprek met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus over het onderzoeksrapport Armoede in Nederland.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Kerkinactie, blijkt dat steeds meer mensen een financieel beroep doen op de kerken en dat de kerken steeds vaker bijspringen om mensen te helpen. Ruim een derde (38 %) van de diaconieën zegt dat het aantal aanvragen om hulp in 2004 is gestegen. Het gaat in 2004 om een totaalbedrag van circa 4,5 miljoen euro. Ongeveer driekwart van de bijna 2200 diaconieën geeft hulp aan mensen die financieel in de problemen zijn geraakt.

20)Aan het gesprek met minister De Geus op 5 juli nemen onder meer deel de heer Jan-Gerd Heetderks, synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland en Henk Hogendoorn, hoofd van de afdeling Binnenland van de Protestantse Kerk. Verder is Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland bij het gesprek aanwezig.

22)De resultaten van het onderzoek werden op 7 juni jl. gepresenteerd. De aanleiding om het onderzoek onder de diaconieën te houden waren de toenemende signalen uit de kerken, uit de anti-armoedebeweging en uit de samenleving als geheel dat de armoede in ons land toeneemt.

24)Synodevoorzitter Jan-Gerd Heetderks: 'De resultaten van het onderzoek kunnen worden gezien als een belangrijk signaal aan overheid en samenleving dat er een beter armoedebeleid nodig is. Het onderzoek bevestigt het beeld dat in onze kerken al langer leeft, namelijk dat de overheidsnormen voor het bestaansminimum te krap zijn.'

26)