Gemeente Sint-Michielsgelstel



01-07-05
Nieuw leven voor Nieuw Herlaer
De gemeente Sint-Michielsgestel heeft een gebiedsvisie opgesteld voor kasteel Nieuw Herlaer en is van plan een zpp procedure op te starten om ontwikkeling mogelijk te maken. Op dinsdag 5 juli worden de bewoners van Halder over de plannen geïnformeerd door initiatiefnemer van de plannen, de heer C. Pijnenburg.

Het intitiatief van de heer Pijenburg betekent allereerst dat het kasteel Nieuw Herlaer in zijn oude glorie kan worden hersteld. Met behoud van de historische elementen zal de heer Pijnenburg het kasteel restaureren en geschikt maken voor bewoning door hemzelf. Doordat het kasteel zal worden bewoond verandert het gebruik van het gebied. Het bestemmingsplan zal hieraan worden aangepast. De bestemming maatschappelijke doeleinden vervalt en wordt bewoning. De druk op het gebied zal daardoor aanzienlijk kleiner worden en een dreiging van intensief gebruik verdwijnt.

Een tweede deel van de plannen bestaat uit het terugbrengen van een oorspronkelijke meander van de Dommel. Er zal een oude Dommelarm worden teruggebracht waardoor natuurlijke ontwikkeling van het gebied daar omheen meer ruimte krijgt.

Zoals in het voorstel nu is aangegeven wil de heer Pijenburg in een latere fase nieuwe woonbebouwing realiseren, als het ware op de fundamenten van oorspronkelijke bebouwing. Te denken valt aan enkele woningen in het duurdere segment. Doel van deze woningbouw is de ecologie met de economie met elkaar in balans te brengen. Door over 10, 15 jaar inkomsten te genereren wordt beheer van het kasteel en gronden voor toekomstige erfgenamen van de heer Pijnenburg veilig gesteld.

De ontwikkeling van het kasteel Nieuw Herlaer geeft een van de entrees van de gemeente een zeer grote kwaliteitsimpuls waarover de gemeente zeer tevreden is.