Dienstenbond CNV

Principe-akkoord 1e bedrijfs-CAO Raet
05-07-2005

Op 23 juni hebben wij, samen met de andere vakorganisaties, een principe-akkoord bereikt met de directie van Raet over de eerste bedrijfs-CAO na de verzelfstandiging. Graag zetten wij de uitkomsten van de onderhandelingen voor u op een rij. Uiteindelijk heeft u, als lid van CNV Dienstenbond, het laatste woord: wij verzoeken u uw stem uit te brengen op dit akkoord. We spreken over een principe-akkoord, wat inhoudt dat wij content zijn met de uitkomst van de onderhandelingen.

Wij leggen u dit akkoord dan ook met een positief stemadvies voor.

Verloop van de onderhandelingen
Uiteindelijk bleken er 5 onderhandelingsrondes nodig om tot een principe-akkoord te komen. Startpunt van de onderhandelingen vormde de reeds bestaande "BAR"

(Bedrijfs Arbeidsvoorwaardenregeling Raet). Die BAR is omgebouwd tot een nieuwe "CAR" (Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Raet").

Er is intensief door de partijen onderhandeld, maar dat geschiedde in een goede sfeer. Een belangrijk punt was de vraag welke onderwerpen nu onderdeel worden van de CAO, waar vakorganisaties dus over gaan, en welke regelingen blijven liggen bij de OR.

We hebben hierover uiteraard nauw contact gehouden met de OR.

Aanvankelijk wilde Raet veel minder onderwerpen onder de CAO brengen dan normaliter gebruikelijk is. Dat leek op koudwatervrees. Het fenomeen vakbonden is voor de huidige Raet-directie nieuw. Wij denken duidelijk hebben kunnen maken dat wij onderhandelen op basis van inhoud en argumenten. Uiteindelijk heeft uw werkgever geaccepteerd dat de meeste arbeidsvoorwaarden nu onderdeel worden van de CAO.

Daarnaast heeft Raet, onder druk van de bonden, een aantal voorgestelde verslechteringen van tafel gehaald, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van seniorendagen.

Bereikte akkoord
De totale tekst van de nieuwe CAR is in te zien via het intranet. De belangrijke resultaten en veranderingen van de CAR is a.kasper@cnvdibo.nl