Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Waterschappen in West-Nederland sluiten akkoord voor wateraanvoer

De hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard, De Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat Utrecht hebben maandag 4 juli 2005 een akkoord gesloten voor de aanvoer van water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Rijnland, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. Dit waterakkoord moet ervoor zorgen dat er ten tijde van langdurige droogte voldoende water beschikbaar is in West-Nederland.

Het `Waterakkoord Kleinschalige Wateraanvoervoorzieningen Midden-Holland' (KWA) regelt dat bij langdurige droogte de hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard over voldoende water kunnen blijven beschikken. Dit water wordt via drie routes vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Bodegraven gevoerd.

De laatste keer dat van deze aanvoerroute gebruik is gemaakt was tijdens de droge zomer van 2003. Toen leidden een lage Rijnafvoer en verzilting van de Hollandsche IJssel, in combinatie met warm weer en weinig neerslag tot een situatie waarbij de kwaliteit van het water dat vanuit de Hollandsche IJssel werd ingelaten niet meer gegarandeerd kon worden.

Tot dusver regelden de betrokken waterschappen en Rijkswaterstaat de aanvoer op basis van de beheersovereenkomst uit 1989, maar de Wet op de Waterhuishouding schreef een waterakkoord voor. Aan de hand van de ervaringen in 2003 is dit akkoord geactualiseerd en aangescherpt. Door een akkoord te sluiten verbinden de partijen zich ertoe gezamenlijk zorg te dragen voor de watervoorziening in West-Nederland. De tot nu toe geldende beheersovereenkomst had een meer vrijwillig karakter. Deze overeenkomst is nu komen te vervallen.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 4 juli 2005.