Dienstenbond CNV

AZL-CAO-overleg eindelijk van start
05-07-2005

Op 30 juni jongstleden ging eindelijk het overleg over de AZL-CAO van start. Reden van de late start waren alle plannen uit Den Haag, o.a. over pensioenen, arbeidsongeschiktheid, het ziektekostenstelsel etc. Omdat er nu langzamerhand duidelijkheid ontstaat over die Haagse dossiers, konden wij over de AZL-CAO spreken. In de eerste besprekingen zijn de eerste ideeën afgetast over de 5 belangrijkste onderwerpen: loon en looptijd, pensioen, arbeidsongeschiktheid, ziektekosten en inzetbaarheid.

De voorstellenbrief van de CNV Dienstenbond, die naar uw werkgever is gegaan kunt u hier vinden.
Afhankelijk van het uiteindelijke resultaat leken partijen het erover eens dat een langere looptijd dan 1 jaar logisch was, omdat het jaar al voor een groot deel verstreken is.

Per 1 januari 2006 zal de pensioenleeftijd 65 jaar bedragen. Toch wil AZL kijken naar oplossingen om eerder met pensioen te kunnen. De vraag is dan of dat via het pensioen of via een levensloopregeling gebeurt. AZL wil de kosten die nu voor prepensioen beschikbaar zijn, (naar rato) beschikbaar laten zijn voor een oplossing. Gedachte is wel dat medewerkers kunnen kiezen voor er eerder uitgaan. Echter een keuze voor een hogere pensioenuitkering en later met pensioen gaan of tussentijds verlof opnemen (dit kan alleen als er voor een levensloopregeling gekozen wordt) is ook mogelijk. De volgende keer zullen vakorganisaties berekeningen krijgen om te beoordelen welke oplossing het meest aantrekkelijk is.

AZL wil met betrekking tot arbeidsongeschiktheid dat medewerkers zowel in het 1e als in het 2e ziektejaar 85% van hun salaris ontvangen. De CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat in het 1e jaar medewerkers in ieder geval 100% zullen moeten ontvangen. Als medewerkers reïntegreren, een opleiding volgen dan zullen medewerkers in het 2e ziektejaar meer dan de in Den Haag afgesproken 70% moeten ontvangen. Bovendien vindt de CNV Dienstenbond het belangrijk dat arbeidsongeschiktheid van preventie, ziekteverzuimbegeleiding, reïntegratie, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid tot en met volledige arbeidsongeschiktheid als 1 geheel bekeken wordt.

AZL ziet niet meer de voordelen van een collectieve ziektekostenregeling voor AZL. Door het nieuwe ziektekostenstelsel zullen medewerkers zelf goedkoper regelingen kunnen afsluiten.

Omdat van medewerkers verwacht wordt vanuit Den Haag dat zij langer blijven werken en dat zij bij arbeidsongeschiktheid blijven werken is het thema inzetbaarheid voor de CNV Dienstenbond een belangrijk thema. Voor u als medewerker van AZL is het van belang dat u inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. AZL onderkent dit belang, maar stelt daartegenover dat zij van de medewerkers ook betrokkenheid verwacht. De CNV Dienstenbond heeft aangegeven dit te begrijpen, maar dat het wel lastig is betrokkenheid te verwachten als er zulke grote veranderingen op stapel staan.

Op 6 juni a.s. wordt er verder onderhandeld. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga; i.wiersinga@cnvdibo.nl