FloraHolland


Weekbericht FloraHolland bolbloemen week 26

FLORAHOLLAND (5 juli 2005) - Bolbloemen
Het weer is je koopman. Dat werd afgelopen week weer eens overduidelijk. Met een aantal zeer warme dagen werd de droge en warme junimaand afgesloten in prijsmineur. Maar juli was nog niet begonnen of de prijzen gingen omhoog. Vanaf woensdag werd duidelijk dat de ergste warmte in West-Europa de komende week voorbij zou zijn en dat deed de vraag op donderdag en vrijdag verder aantrekken. Op maandag (week 27) waren de eerste tekenen van verder prijsherstel alweer duidelijk waarneembaar over vrijwel de gehele bloemenlinie. En dat geeft ondanks de beginnende vakanties een positieve teneur. Al blijft dat een fragiele basis, want iets buiten West-Europa bereiken de temperaturen nog steeds tropische waarden die de afzet niet bevordenen.

Kwantitatief heeft het weer de afgelopen week gezorgd voor een 0,8 procent lagere aanvoer en een 11 procent lagere prijs dan de voorgaande week. De middenprijs daalde van 0,20 naar 0,17 gemiddeld voor alle producten. Ten opzichte van vorig jaar lag de gemiddelde prijs in week 26 0,06 lager op 0,23, bij 5 procent meer aanvoer. Voor de totale omzetontwikkeling ten opzichte van vorig jaar was het voor de veiling, en dus voor de meeste aanvoerders, geen goede week. Maar er waren wel grote verschillen tussen de verschillende productgroepen waarneembaar.

Op vestiging Naaldwijk werden er ruim 2,6 miljoen lelies aangeboden. De Longiflorums hadden het wederom zwaar: ondanks eenzelfde veilingaanvoer werd het prijspeil van 2004 en van vorige week lang niet gehaald. De prijs van 0,22 gemiddeld scheelde ruim 0,04 ten opzichte van vorige week en ligt 0,015 cent lager dan vorig jaar. Bij de LA-hybriden eenzelfde prijsbeeld. Er werden ruim 400.000 stelen geveild (+13 procent) en met een gemiddelde prijs van 0,21 per steel werd een 0,09 daling ten opzichte van vorig jaar geboekt en bijna 0,04 ten opzichte van vorige week. Van de Aziaten werd er bijna 20 procent minder geveild dan in week 25 van 2004, maar toch ging de prijs onderuit tot 0,20, wat een daling van 0,03 betekende met een gering herstel aan het einde van de week. Het klokaanbod van Oriëntals viel met ruim 1 miljoen stelen 10 procent hoger uit dan vorig jaar, maar het betekende een daling ten opzichte van vorige week. Prijsherstel was er echter niet want 0,35 gemiddeld is ruim een stuiver lager en maar liefst 0,20 minder dan vorig jaar in dezelfde week. Het herstel aan het einde van de week was onvoldoende maar wellicht een lichtpuntje. Topper was Sumatra met een middenprijs van boven de grens van 2,50.

Ten opzichte van vorig jaar werden op geheel FloraHolland 5 procent meer overige Zantedeschia's aangevoerd, terwijl de prijsdaling bijna 0,07 bedroeg tot 0,32 gemiddeld. Dat betekende zelfs een stijging van 20 procent in aanbod in vergelijking met vorige week en een prijsval van een dubbeltje. Bij de Aethiopica's een omgekeerd beeld: 20 procent minder aanbod en een prijsstijging van 0,09 tot ruim 0,75. Het klokaanbod van overige Zantedeschia's viel in de week 26 op vestiging Naaldwijk met zo'n 500.000 stelen ruim 15 procent hoger uit. Mede hierdoor stonden de prijzen onder druk. Gemiddeld kwam een steel op ruim 0,32 en dit was een klein dubbeltje minder dan vorige week. De veilingaanvoer van Aethiopica's was met ruim 50.000 stelen iets kleiner dan vorige week. Met een middenprijs van bijna 0,97per steel lag het prijspeil op hetzelfde niveau.
Op vestiging Rijnsburg was het aanbod van de kleurtjes met ruim 335.00 stuks en een gemiddelde prijs van 0,34 per steel flink groter en goedkoper dan vorige week. Het betekende 22 procent meer aanbod en een ruime stuiver lagere prijs. De aanvoer van Aethiopica's was 8 procent lager dan in 2004. Dit resulteerde onder meer in een prijsstijging van
1 procent tot ruim 1,01.

Het was geen Irisweek, ook al lag de gemiddelde prijs een fractie hoger dan vorige week. Op Naaldwijk was het irisaanbod nog altijd fors groter dan in week 26 van vorig jaar. De bijna 400.000 stelen betekenden ruim 46 procent meer. Gemiddeld bracht een steel minder dan 0,03 op; in 2004 was dit nog ruim 0,04 meer. In Rijnsburg nam de irisaanvoer ten opzichte van vorige week toe met 7 procent tot bijna 150.000 stelen. De markt vond dat ook teveel. Gelukkig reageerden de prijzen sterk op het aangekondigde weerherstel aan het einde van de week en liepen de prijzen weer op richting een dubbeltje. Dat betekende een verdubbeling van de prijs in enkele dagen.

De aanvoer van grootbloemige gladiolen is nu op stoom. Er stond ten opzichte van vorig jaar dezelfde week 73 procent meer stuks dan vorig jaar. En bijna 80 procent meer vanaf het begin van dit jaar. De prijsvorming ging deze week flink onderuit, maar deze ligt nog altijd 0,02 hoger dan het vorige seizoen tot nu toe. Op vestiging Rijnsburg was er de afgelopen week een aanvoer die - met 800.000 stuks - 36 procent groter was als een week eerder. De gemiddelde prijs bedroeg 0,16/st. Wederom waren grote verschillen tussen cultivars en aanvoerders waarneembaar.

De Dahlia's beginnen nu ook los te komen. De aanvoer steeg tot bijna 200.000 stelen en dat betekende concernbreed een stijging van 55 procent. De gemiddelde prijs daalde met 0,03 tot 0,18 gemiddeld op vestiging Rijnsburg.
De Productgroepen Nerine, Crocosmia en Allium lieten een prijsstijging zien en bij de Montbretia's ging dat ook nog eens gepaard met een aanvoerstijging van bijna 200 procent tot 40.000 stelen. Maar het echte seizoen moet nog beginnen voor deze specifieke zomerbloem.


---