FloraHolland


Weekbericht FloraHolland vestiging Naaldwijk: week 26

NAALDWIJK (5 juli 2005) - Snijbloemen
De aanvoer was deze week 1 miljoen stelen minder dan in week 25. Met 55 miljoen stelen was het aanbod groter dan de vraag in week 26. Door het warme weer in Europa was de vraag naar bloemen een stuk minder. Dit resulteerde in een afwachtende houding bij de handel, waardoor de prijzen flink onder druk stonden. De gemiddelde prijs was op maandag 0,15 en steeg naar 0,17 op woensdag. Donderdag zakte hij weer naar 0,15, om op vrijdag weer te stijgen naar 0,16.
Vooruitzichten voor volgende week zijn zeer moeilijk. De vakanties gaan beginnen, maar de weersvoorspellingen lijken voor de bloemen iets gunstiger te worden.

Lelie
Ondanks 200.000 stelen minder was de vraag niet groot. De Oriental lelies moesten deze week 5 cent inleveren t.o.v. vorige week en kwam uit op 0,355. Enkele uitschieters waren Sumatra 2,55; Xotika 1,29 Rio Blanco 1,35 en Legend 1,23.
Ook de Aziaten hadden het zwaar. Met 100.000 stelen minder, zakte de prijs toch 2,5 cent t.o.v. vorige week naar 0,232. Vermeer 0,52; Tresor 0,38.
Bij Longiflorum waren de aantallen het zelfde. Ook hier zakte de prijs 4,5 cent naar 0,22 gemiddeld.
LA- Hybride had 50.000 stelen meer deze week, maar zakte ook 3,5 cent in de prijs.
Enkele uitschieters waren Wiener blut 0,44; Auckland 0,68; Golden Tycoon 0,55.

Cymbidium
Het seizoen bij de grootbloemige is bijna voorbij. De aanvoer is momenteel zeer beperkt en er zijn zeer weinig goede mengsels. Kleurtjes doen het zeer goed, met op vrijdag een prijs tot wel 12,40 voor wit. Ook groen en geel kwamen ruim boven de 10,-- per tak. Een goed mengsel bracht eind van de week zelfs 8,-- op. Bij de kleinbloemige verschijnen de eerste takken alweer van het nieuwe seizoen. Ook deze deden het goed met prijzen die dicht tegen de 3,-- aan kwamen. De aanvoer ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar, met een iets lagere prijs die onder meer is toe te schrijven aan het warme weer.

Troschrysant
Week 26, de week voor de schoolvakantie, bleek voor de chrysant een stabiele week, de aanvoer bleef rond 10.700.000 stuks. De prijs zakte in de loop van de week naar een gemiddelde prijs van 0,154, dat is 1 cent minder als de week daarvoor. Vergeleken met andere jaren is dit een redelijke prijs. De kleurtjes brengen over het algemeen het meeste op, de grote soorten zoals Euro en Reagan bleven stabiel in prijs. Granada Ivory bracht het meest op: 0,41 gemiddeld.

Bloeiende planten
Het begin van de week viel qua prijsvorming van de bloeiende producten niet mee. Het aantal aangevoerde stapelwagens is groot en de handel zit in de zomerdip.
De orchideeën aanvoer is vrij groot ( 141 stapelwagens ) en de prijs van de Phalaenopsis varieert van de 3,50 tot de 2,20 voor de twee takkers, en 2,50 tot 1,50 voor de enkele takkers. De begonia varieerden in prijs van 1,30 tot 0,98 voor de 12 cm pot en voor de schalen werd op woensdag 2,25 betaald.
Ook de chrysantenprijs had het zwaar te verduren, daar werd op maandag gemiddeld 0,46 voor betaald, wat later in de week zakte naar 0,31. Al met al: de zomer is in het land!

Groene planten
Afgelopen week was over het algemeen vrij moeizaam voor alle productgroepen. Maar Kentia's werden redelijk tot goed betaald. Palmen in het algemeen kenden een vrij stabiele week, de prijzen zijn vrij aardig.
De ficussen van 1,50 cm zakken in prijs maar blijven nog wel redelijk. Pachira's worden in grote getalen aangevoerd, maar de prijzen zijn vrij matig. Hedera's lijken de dip nog niet te boven te zijn, de prijzen van afgelopen week waren zeer matig.
Positief zijn de vetplanten in het algemeen, de prijzen zijn aardig tot goed te noemen.
Al met al een wisselende week met schommelende prijzen.

Tuinplanten
1Eénjarigen: de aanvoer hiervan loopt naar het eind. Matige prijzen. Dit geld ook voor de groep 'Balkon en Terrasplanten'. Heesters: nog veel aanvoer van rozen. Hibiscus voor in de tuin komen ook in steeds grotere aantallen, doordat ze door het warme weer nu volop in bloei komen.
Tuinplanten: de aanvoer neemt iets af ondanks het warme weer. Agapanthus word nog voldoende aangevoerd in diverse potmaten.


---