Gemeente Heerhugowaard


Besmettelijke iepziekte duikt weer op

Nu het zomer is kan de iepziekte weer uitbreken. Alertheid is geboden.

Zieke iep

Nu het zomer is kan de iepziekte weer uitbreken. Deze bomenkwaal steekt elk jaar weer de kop op en er is geen geneesmiddel voor. Rooien en vernietigen van de aangetaste boom zijn de enige oplossingen. Het bewaren van houtblokken van zowel een zieke als een gezonde iep, is niet verstandig.

Hoe herken ik een iep?
De iep komt in verschillende varianten voor. De boom heeft een brede gesloten kroon. De hoogte kan variëren van drie tot wel dertig meter. Een iep is vooral te herkennen aan het blad, dat een scheve bladvoet heeft. Dit betekent dat de beide bladhelften niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje beginnen. Het blad is ovaal en eindigt puntig. De rand van het blad is dubbel gezaagd. De stam van de iep is vrij ruw.

Ontstaan iepziekte
Iepziekte ontstaat doordat een schimmel de houtvaten van de stam en de takken verstopt. Hierdoor krijgen de bladeren geen water en voedingstoffen meer, verkleuren de takken van de boom en gaan de bladeren slap hangen. Een zieke iep is te snel in herfsttooi. Vaak begint dat in de toppen en aan de uiteinden van de takken, gevolgd door het afsterven van een hele tak. Een iep die iepziekte heeft, gaat onherroepelijk dood. De schimmel wordt vooral in het voorjaar en de zomer verspreid door de iepenspintkever. Verspreiding kan ook plaatsvinden via wortelcontact en door het transport van besmet hout.

Let op: Besmettingsgevaar
Als een iep eenmaal is besmet, is de kans groot dat andere iepen ook worden aangetast. Dit kan gebeuren in een straal van enkele kilometers. Een zieke iep moet binnen drie weken worden gerooid en vernietigd.

Wat doen met een zieke iep?
In geval van iepziekte zijn er een aantal mogelijkheden. Bewoners kunnen hun besmette bomen, takken en stammen, bij de gemeentewerf inleveren. De gemeente zorgt dan voor de juiste verwerking. De bewoners moeten een zieke iep wel zelf kappen. Alleen als de boom op gemeentegrond staat, wordt dit door het Stadsbedrijf van de gemeente gedaan.

Bewoners kunnen ook zelf de afvoer verzorgen. Om verspreiding van iepziekte te voorkomen, mag het hout alleen worden verwerkt door gecertificeerde bedrijven. Het iepenhout kan ook worden bewaard, bijvoorbeeld voor de open haard. Dit mag alleen als het is geschild, dus zonder schors. Anders is het de ideale broedplaats voor de iepenspintkever met alle nadelige gevolgen van dien.

Bewoners die in hun omgeving een zieke of dode iep zien, worden verzocht dit direct te melden bij het Meldpunt Openbare Ruimte, tel. 072-5761357.

5-7-2005

naar boven