Gemeente Almere

Bijstandsgerechtigden aan de slag bij agrarische ondernemers

Het project Seizoensarbeid bij de gemeente Almere is nu al een succes te noemen. De casemanagers van de Dienst Sociale Zaken plaatsen in samenwerking met het CWI-LTO mensen met een bijstandsuitkering op tijdelijk werk bij agrarische ondernemingen in de omgeving. Veel cliënten zijn erg enthousiast en melden zichzelf aan. Andere werkzoekenden, die van plan waren een uitkering aan te vragen, zien daar vanaf en vinden zelf werk. Zo wordt de instroom in de uitkering beperkt, de uitstroom vergroot, én hebben de agrarische ondernemers profijt van het project. De eerste werknemers gaan vanaf 4 juli aan de slag.

Dubbel succes

Het project richt zich in eerste instantie op mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Daarnaast komen ook mensen met een lopende aanvraag, of mensen die van plan zijn een uitkering aan te vragen in aanmerking. Zij gaan aan de slag op het land bij agrarische ondernemers in de omgeving, bijvoorbeeld om fruit te plukken, kool te snijden of bollen te pellen. Zij ontvangen daarvoor het minimumloon. Enerzijds helpt het project dus mensen aan het werk, anderzijds voorkomt het instroom in de uitkering: na het horen van het werkaanbod zien sommigen af van de uitkeringsaanvraag en vinden zelf werk. Een dubbel succes voor de gemeente dus. Tot nu toe zijn zon 50 mensen voorgeselecteerd om geplaatst te worden, en de intakes gaan door.

Kansrijk op de arbeidsmarkt

Mensen worden telkens voor 5 tot 8 weken geplaatst. Daarna wordt geprobeerd de periode zoveel mogelijk te verlengen. De seizoensarbeid loop tot februari / maart 2006. In die tijd hebben de mensen werkervaring opgedaan: ze hebben bewezen dat ze kunnen werken en zijn daardoor veel kansrijker geworden op de arbeidsmarkt. De verwachting is dan ook dat deze cliënten daarna zonder hulp ander (tijdelijk) werk kunnen vinden. Mocht dit niet lukken, dan begeleidt de Dienst Sociale Zaken ze verder. Het doel is uiteraard om duurzaam uit de bijstand te blijven.

Creatieve oplossingen

Het initiatief komt van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland, die samen het project seizoensarbeid zijn gestart. De casemanagers van de Dienst Sociale Zaken voeren samen met een CWI-adviseur van het project intensieve intakes met de kandidaten en zoeken nieuwe werkgevers met wie ze afspraken maken. De ambtenaren hebben een onderhandelingsvrijheid gekregen die veel mogelijkheden biedt. Voor allerhande praktische problemen zijn creatieve oplossingen gevonden. Voor het vervoer van de werknemers naar de werkplek bijvoorbeeld, kunnen busjes gehuurd worden. De werknemers worden daarmee bij de werkgever afgezet. Het project is tekenend voor de cultuuromslag die gepaard gaat met de Wet werk en bijstand (WWB): Sociale Zaken is niet langer alleen een uitkeringsverstrekker, maar houdt zich steeds meer bezig met het begeleiden van mensen naar werk.