Provincie Noord-Holland

5-7-2005

Onderwerp

Provincie Noord-Holland komt schadevergoeding overeen met Arriva

L. Zwart

Per 1 januari j.l. ontbond de Provincie Noord-Holland de overeenkomst met Arriva Personenvervoer Nederland BV voor de OV-taxi in de regio Zuid-Kennemerland/ IJmond. Voor de schade die de provincie en betrokken gemeenten hierdoor geleden hebben, is de provincie met Arriva een schadevergoeding van 450.000 overeengekomen. De vergoeding zal, na aftrek van de kosten, volgens een bepaalde verdeelsleutel worden verdeeld onder de betrokken gemeenten en de provincie.

Vanaf 1 juli 2004 verzorgde Arriva het collectief vraagafhankelijk vervoer/OV-taxi in de regio Zuid-Kennemerland/ IJmond. De OV-Taxi neemt in de regio Zuid-Kennemerland/ IJmond ook het vervoer van ouderen en minder validen voor zijn rekening, dit in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De uitvoering van deze regeling is in handen van gemeenten. Provincie Noord-Holland was genoodzaakt tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan omdat Arriva niet aan de contractuele verplichtingen kon voldoen. Per 1 januari 2005 is de dienstverlening met de OV-Taxi tijdelijk overgenomen door Connexxion. Het tijdelijke contract loopt tot 1 januari 2006, in de tussentijd wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure gestart.

De gemeenten betrokken bij de overeenkomst zijn : Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.