Provincie Noord-Holland

5-7-2005

Onderwerp

Samenwerking overheden in milieuhandhaving

Krijn van Rijn

Gedeputeerde Albert Moens heeft donderdag 30 juni de bestuursovereenkomst Milieuhandhaving tussen de provincie en alle circa 80 betrokken gemeenten, waterschappen, rijksinspecties en het Openbaar Ministerie in Noord-Holland getekend. De bestuursovereenkomst is een historische mijlpaal voor de milieuhandhaving in onze provincie, op 1 juli 2005 ingegaan en loopt door tot 1 juli 2011.

In de bestuursovereenkomst zijn afspraken opgenomen over de wijze waarop deze organisaties met elkaar gaan samenwerken. Deze samenwerking is nodig omdat er vele raakvlakken zijn tussen de verschillende wettelijke bevoegdheden van organisaties. Milieuproblematiek beperkt zich echter niet tot deze verdeling van bevoegdheden. Om gezamenlijke problemen aan te pakken is een gezamenlijke geïntegreerde aanpak noodzakelijk. Ook biedt samenwerking de mogelijkheid om beschikbare capaciteit effectiever en efficiënter in te zetten. Bijvoorbeeld door het bundelen van expertise en het uitwisselen van informatie. Tenslotte kan samenwerking resulteren in een betere afstemming tussen organisaties, waardoor eenduidiger naar burgers en bedrijven wordt opgetreden.

De nieuwe bestuursovereenkomst stimuleert vooral samenwerking op basis van inhoud. Waar organisaties elkaar inhoudelijk overlappen, heeft samenwerking meerwaarde.

Voorbeelden hiervan zijn:

* Samenwerking in het gebied rondom het Noordzeekanaal. Hier werken de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, gemeente Zaanstad en de milieudienst IJmond structureel samen in een gebiedsgerichte aanpak. Doel is om door middel van projecten in drie sectoren (havenlaad- en losbedrijven, recycling- en cacaobedrijven) een structurele samenwerking in het gebied tot stand te brengen. Iedere organisatie trekt een sectoraal project. De provincie treedt als procesbegeleider op. Het idee is dat er ook echt voor elkaar gehandhaafd wordt, met als gevolg eenduidig opteden, expertiseontwikkeling en een meer effectieve en efficiënte inzet van handhavingscapaciteit.
* Glastuinbouw
Gemeenten en waterschappen komen beiden bij glastuinbouwbedrijven langs. In sommige gebieden van Noord-Holland Noord nemen deze instanties tijdens een controle aan de hand van een checklist ook de wetgeving van de andere bevoegde instantie mee. Door deze vervolgens met elkaar uit te wisselen, is de andere instantie op de hoogte en kan deze zijn beperkte handhavingscapaciteit effectiever inzetten.