Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuwsbrief voor natuur en landschap in het Kromme Rijngebied

Zojuist is de Nieuwsbrief voor natuur en landschap in het Kromme Rijngebied uitgekomen. Het nummer wordt in het buitengebied huis aan huis bezorgd. Voor andere belangstellenden is de nieuwsbrief gratis af te halen bij het gemeentehuis.

Dit keer is het thema lanen.
Lanen hebben een uitzonderlijke betekenis in het landschap. Lanen zijn levende architectuur. Lopend in een laan onder het indrukwekkend takkengewelf voelt een mens zich nederig. Deze grote oude bomen (soms wel 500 jaar) maken de geschiedenis zichtbaar. Op de landgoederen symboliseren lanen status en allure door hun indrukwekkende verschijning.

Geen wonder dat lanen hoog gewaardeerd worden door het publiek. Als een oude laan naar eeuwen trouwe dienst vervangen moet worden, lopen de emoties hoog op. Oude lanen zijn schaars in Nederland en worden terecht gezien als monumenten van cultuurhistorie.

Wie is verantwoordelijk voor dit erfgoed?
Het onderhoud kost veel en is vaak niet meer op te brengen door de veelal particuliere eigenaren. Zeker langs openbare wegen is de zorgplicht een zware last. Subsidies voor het onderhoud zijn er niet. Vandaar dit themanummer over lanen, om de doorlopende cyclus van aanleg, onderhoud en herstel onder de aandacht te brengen. De nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar.

Geplaatst op: 05-07-2005 10:34:32