HIVOS


Hivos: Kwaliteit ontwikkelingssamenwerking blijft vooropstaan

Ondanks de druk op ontwikkelingsorganisaties om zich voortaan te richten op wat de donateursmarkt vraagt, blijft Hivos vasthouden aan kwaliteit als criterium voor haar werk. Dit is de reactie van de humanistische ontwikkelingsorganisatie op het nieuwe stelsel voor medefinanciering dat de Kamer eind vorige week op hoofdlijnen heeft goedgekeurd.

In het nieuwe stelsel dienen de particuliere aanvragers 25 procent eigen inkomsten in te brengen als voorwaarde om voor subsidie van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in aanmerking te kunnen komen. Hivos vond en vindt dat geen goed idee. Hivos vreest dat de 25-procentseis ertoe zal leiden dat ontwikkelingsorganisaties organisaties vooral zullen proberen te scoren met themas die inspelen op het sentiment van een breed publiek. Ontwikkelingsonderwerpen die een stuk moeilijker verkopen, als homorechten, microfinanciering, kunst en cultuur of de inzet van ICT voor ontwikkeling dreigen het onderspit te delven.

De instemming van de Kamer met de eigen bijdrage zal Hivos er echter niet van weerhouden om zich op die moeilijke themas te blijven profileren. Haar partnerorganisaties, die in ruim 30 landen de uitvoering van projecten verzorgen, kunnen op financiële en politieke steun blijven rekenen. Om dit mogelijk te maken, zal Hivos een beroep doen op (buitenlandse) fondsen die zich in de themas en aanpak herkennen. Daarnaast heeft Hivos onlangs de omvorming naar een volledig thematisch gespecialiseerde organisatie voltooid. Dit komt tegemoet aan de vraag van partners naar meer specialistisch ondersteuning, maar kan ook beter inspelen op de wensen van institutionele donoren.

Afgezien van de eigen bijdrage kan Hivos zich vinden in de overige elementen van het nieuwe medefinancieringsstelsel. Het streven is dan ook om binnen dit stelsel te blijven functioneren en de samenwerking met andere maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties (nationaal en internationaal), de overheid en het bedrijfsleven te intensiveren.