Politiebond ACP

Resultaten formeel overleg BC ISC-CIP

Door: Gerrit van de Kamp

Namens de Politievakorganisatie ACP waren Jaap Siegers en Gerrit van de Kamp aanwezig bij het overleg tussen vakorganisaties en werkgevers. Het was de dag van de waarheid. Na maanden onderhandelen moest er overeenstemming worden bereikt over het nieuwe arbeidsvoorwaarden pakket en overgangsrecht voor ISC en CIP.

Het belangrijkste hangpunt was het overgangsrecht voor lease-autos. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het collectieve en individuele overgangsrecht, het IKAP model en het nieuwe sociaal statuut voor ISC. Na stevig onderhandelen en de nodige schorsingen is uiteindelijk een akkoord gesloten. Met de werkgevers zijn de volgende afspraken gemaakt:

Totaal pakket

Het overgangsrecht voor de lease-autos is van toepassing op een 40-tal collegas.

Tijdens het overleg is door de ACP verteld dat de leden niet akkoord konden gaan met het in april bereikte principeakkoord. Vervolgens is er door de vakorganisaties een voorstel op tafel gelegd wat is opgesteld door de betreffende groep collegas. Dit voorstel bleek voor de werkgevers onbespreekbaar. Ook was duidelijk dat de werkgevers een totaal pakket overeen wilde komen (incl. overgangsrecht voor de lease-autos).

Leaseregeling

Uiteindelijk is de volgende afspraak gemaakt: de betrokken collegas kunnen nog 3 jaar gebruik maken van een lease-auto. Ook kunnen zij nog een 4^e jaar gebruik maken van een lease-auto of een bedrag van 8000,
- euro netto accepteren. Met dat bedrag kunnen zij een (aan)betaling doen voor de overname van de lease auto. Ook zijn er afspraken gemaakt over de wijze waarop lease contracten vernieuwd zullen worden al dan niet op shortlease basis. Daarna vallen zij in de regeling woon- werkverkeer zoals overeengekomen in het arbeidsvoorwaarden pakket ISC en CIP. Zijn collegas het met deze afspraak niet eens dan hebben zij de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen al dan niet met behulp van hun vakbond.

De nieuwe leaseregeling voor ISC en CIP wordt vastgesteld door de OR van beide organisaties.

Andere afspraken

Naast de leaseregeling zijn er ook op de andere punten afspraken gemaakt:

1. Het arbeidsvoorwaardenpakket voor ISC en CIP gaat per 1 juli 2005 van kracht. Dit pakket is begin 2005 door de leden goedgekeurd. 2. Ook het collectieve en individuele overgangsrecht is per 1 juli 2005 vastgesteld.
3. Het IKAP model voor ISC is vastgesteld inclusief de mogelijkheid om vakbondscontributie fiscaal vriendelijk te betalen. Deze regeling zit voor ISC al in het arbeidsvoorwaardenpakket zoals genoemd onder 1.
4. Met de werkgever ISC zal zo spoedig mogelijk overleg gevoerd worden over een nieuwe sociaal statuut om de komende reorganisaties te faciliteren.

Heeft u nog vragen over het bovenstaande artikel. Stuurt u dan een mail naar: bestuur@acp.nl